Brüsszel szociális kötvény kibocsátásával segít a bajba jutottakon

Az Európai Bizottság közel 17 milliárd euró értékben bocsátotta ki a SURE első sorozatát.

Forrás: MTI2020. 10. 21. 20:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság közel 17 milliárd euró (mintegy 6200 milliárd forint) értékben bocsátotta ki a koronavírus-járvány előidézte munkanélküliség kockázatait mérséklő, ideiglenes támogatást nyújtó szociális kötvények (SURE) első sorozatát – közölte az uniós bizottság szerdán.

A munkahelyek megóvásához és a foglalkoztatás szintjének fenntartásához az Európai Bizottság szerdán két kötvénycsomag kibocsátásával járult hozzá. Az egyik, tízmilliárd euró értékű kötvénycsomag visszafizetése 2030 októberében, a másik, hétmilliárd euró értékű kötvénycsomag visszafizetése pedig 2040-ben válik majd esedékessé.

A befolyt pénzösszegeket kölcsön formájában fogják átutalni a kedvezményezett tagállamoknak.

Az összegek ahhoz járulnak hozzá, hogy a tagállamok olyan állami közkiadások hirtelen és jelentős megemelkedését finanszírozzák, amelyek a február elseje óta, a válság miatt bevezetett nemzeti intézkedések nyomán vetődtek fel. Ilyen például a csökkentett munkaidő rendszere és az ahhoz hasonló, többek között az önálló vállalkozóknak biztosított intézkedések, illetve bizonyos, főként a munkahelyeket érintő egészségügyi rendelkezések. A SURE program hozzájárulhat bizonyos egészségügyi intézkedések, különösen olyan munkahelyi intézkedések finanszírozásához is, amelyek a normális gazdasági tevékenységhez való biztonságos visszatérést biztosítják.

Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság a hónap elején jelentette be, hogy kibocsátja az összes uniós SURE-kötvényt szociális beruházási kötvény formájában mintegy százmilliárd euró értékben, és elfogadta a szociális beruházási kötvények keretrendszerét, amelyet független értékelésnek vetettek alá.

Azt is közölték, hogy a befektetők körében nagy érdeklődésre tartott számot az uniós eszköz. Az értékpapírok túljegyzése több mint 13-szoros volt, így mindkét kötvénycsomag esetében kedvezően alakultak az árképzési feltételek.

A SURE keretében a jelen állás szerint 17 tagállam – köztük Magyarország 504 millió euró értékben – részesül majd pénzügyi támogatásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.