Búcsú az ezredforduló bankóitól

Még tíz napig válthatók át ingyenesen a régi 2000 és 5000 forintos címletek.

Horváth Éva
2020. 07. 22. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyenesen már csak tíz napig, 2020. július 31-ig válthatók át a hitelintézetek és a posta pénztárainál használatban lévő bankjegyekre a régi, 2017-ben bevont, 2000 és 5000 forintos címletek. Ezt követően térítésmentesen csupán a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) lesz lehetőség a cserére, a bevonási határnaptól számított húsz évig, azaz 2037. július 31-ig. A régi címletek azonban még hosszú évekig nem veszítik el az értéküket. A bankjegyek bevonása csak azt jelenti, hogy az adott bankjegycímlet elfogadása a készpénzforgalomban történő fizetések során nem kötelező.

A magyarországi posta és a hitelintézetek augusztustól ugyanúgy átválthatják majd a régi 2000 és 5000 forintosokat, mint eddig, ám akkortól a szolgáltatás nyújtásáról és annak feltételeiről – például díj felszámításáról – már a saját üzletpolitikájuk szerint dönthetnek. Akinek tehát még van a szóban forgó címletekből bankjegye, az átváltás előtt célszerű a hitelintézetek vagy a posta honlapján, illetve üzleti feltételeiben előzetesen tájékozódni – tanácsolja honlapján a jegybank.

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét, azóta folyamatosan, valamennyi címlet képi megjelenését, valamint biztonsági elemeit megújította, korszerűsítette. A cél az volt, hogy a kibocsátási program lezárultát követően már csak a Megújul a forint bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban, így a régi, 1997-től kibocsátott bankók fokozatosan eltűntek a pénztárcákból.

A papír forintcímletek 2007 nyara végén kezdődő megújítása a régi ötszázas és tízezres bankjegyek kivonásával gyakorlatilag lezárult. Mint emlékezetes, elsőként 2007. augusztus 31-én a legrégebbi, még hologramos csík nélküli ezerforintosokat vonta ki a jegybank a forgalomból, amelyet a papír kétszázforintos követett 2009. november 16-ával. Sorban ezek után a kétezer- és az ötezerforintos egyszerre hagyta el a készpénzforgalmat 2017. július 31-én, majd a húszezres következett december 31-én. 2018. október 31-én elbúcsúzhattunk a hologramcsíkos ezrestől, és végül 2019-re maradt az ötszáz- és a tízezerforintos kivonása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.