Búcsúzunk a régi ötszázforintosoktól

Mához egy hétre már nem lehet fizetni a régi ötszázforintos bankjegyekkel, a 2014 előtt kibocsátott ötszázforintos bankókat a 2019. október 31-i határnappal ugyanis bevonja a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Horváth Éva
2019. 10. 25. 11:30
null
A modernebb változatot Gerhardt Ferenc, a jegybank korábbi alelnöke mutatta be tavaly júliusban Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mához egy hétre már nem lehet fizetni a régi ötszázforintos bankjegyekkel, a 2014 előtt kibocsátott ötszázforintos bankókat a 2019. október 31-i határnappal ugyanis bevonja a Magyar Nemzeti Bank (MNB). November 1-jétől már csak az idén februárban megjelent, megújított ötszázforintos címletet kötelesek elfogadni a kereskedők. A megújított ötszázforintosok a kibocsátásuk óta a tervezettnek megfelelő ütemben terjedtek el a készpénzforgalomban – közölte tegnap az MNB. Ennek köszönhetően 2019. október közepéig az ötszázforintos bankjegyeknek már több mint hatvan százaléka újakra cserélődött.

A jegybanktól kapott, az október 18-i állapotokat tükröző adatok szerint az új ötszázforintosokból már 29,2 millió darab volt forgalomban, ami az azonos címletek – régiek és újak – teljes mennyiségének 63 százalékát adta. Eközben lényegesen jobban áll a megújulás folyamatában a 2014 előtt kibocsátott, de még december 31-ig érvényes tízezer forintosok tömege. Ez utóbbiak esetében már 160,3 millió új címlet forgott október 18-án a készpénzes fizetési forgalomban, ami a teljes kibocsátott mennyiség 95 százalékára rúgott.

A modernebb változatot Gerhardt Ferenc, a jegybank korábbi alelnöke mutatta be tavaly júliusban
Fotó: Teknős Miklós

A régi címletek azonban még hosszú évekig nem veszítik el értéküket. A bankjegyek bevonása csak azt jelenti, hogy az adott bankjegycímlet elfogadása a készpénzforgalomban való fizetések során nem kötelező. A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, területi korlátozás nélkül és díjmenetesen váltja át a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre. A bevont fizetőeszközök a jegybankban a bevonási határnaptól számított húsz éven keresztül – szintén korlátozások nélkül – átválthatók.

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét, azóta folyamatosan, valamennyi címlet képi megjelenését, valamint biztonsági elemeit megújította, korszerűsítette. A jegybank célja, hogy a kibocsátási program lezárultát követően már csak a Megújul a forint bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban, így a régi, 1997-től kibocsátott bankjegyek fokozatosan eltűnnek a pénztárcákból.

A régi ötszázforintos és a tízezerforintos bankjegyek kivonásával gyakorlatilag lezárul a papíros forint címletek 2007 nyár végén elkezdett megújulása. Akkor, azaz 2007. augusztus 31-én elsőként a legrégebbi, még hologramos csík nélküli ezerforintosokat vonta ki a jegybank a forgalomból, amelyet a papír kétszázforintos követett 2009. november 16-ával. Sorban ezek után a kétezer- és az ötezerforintos egyszerre hagyta el a készpénzforgalmat 2017. július 31-én, majd a húszezres következett december 31-én. 2018. október 31-én elbúcsúzhattunk a hologramcsíkos ezrestől, és végül idénre maradt az ötszáz- és a tízezerforintos kivonása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.