Cégek kapnak lehetőséget

Egyre több közép- és nagyvállalat érdeklődik a Magyar Nemzeti Bank július 1-jén indított új vállalati finanszírozást ösztönző eszköze, a Növekedési kötvényprogram iránt.

Horváth Éva
2019. 09. 13. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több közép- és nagyvállalat érdeklődik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) július 1-jén indított új vállalati finanszírozást ösztönző eszköze, a Növekedési kötvényprogram (NKP) iránt. E konstrukció révén megerősödhet a hazai kötvénypiac, amelynek mérete most még jelentősen elmarad a nyugat-európai országokétól.

Magyarországon a pénzügyi vállalati szektor finanszírozásában ma még hagyományosan a bankrendszer dominál, az alternatív finanszírozási lehetőségek – mint például a kötvénypiac vagy a részvénypiac – kihasználtsága jelenleg messze elmarad nemcsak a Nyugat-Európában, de a régiós országokban tapasztalt szinttől is. Az NKP célját és kondícióit is elsősorban az Euró­pai Központi Bank vállalatikötvény-vásárlási programjának alapján alakították ki, amelynek részeként a jegybank hazai székhelyű, nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott kötvényeket és vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések fedezete mellett kibocsátott értékpapírokat vásárol.

A Növekedési kötvényprogramban az indulás óta 145 regisztrált érdeklődőből eddig 11 vállalat kapott minősítést, és további 22 áll minősítés alatt

– hangsúlyozta előadásában Nagy Viktória, az MNB igazgatója a Portfólió.hu tegnapi konferenciáján. Nagy Viktória hozzátette, hogy heteken belül sor kerülhet az első kibocsátásokra. A regisztrált cégek összesített mérlegfőösszege megközelíti a GDP 15 százalékát. A kötvénykibocsátást megelő­zően és a futamidő végéig úgynevezett rating cég minősíti a vállalatot.

E feladatot két német, ESMA által nyilvántartott hitelminősítő – az EulerHermes és a Scope Ratings – végzi, a minősítés egységes, transzparens, procedúra időtartama hozzávetőleg két hónap. Az NKP-ban való részvételhez minimum B+ kötvényminősítés szükséges. A jegybank elsődleges és másodlagos piaci vásárlóként is részt vesz a programban, és 180 napon belül a tőzsdére is be kell vezetni a kötvényeket. A kibocsátani tervezett kötvények jellemzően hosszú futamidejűek, fix kamatozásúak és fedezetlenek.

Az MNB igazgatója aláhúzta: a program elsődleges célja a monetáris politika hatékonyságának növelése, versenyt támasztani a bankhitelekkel szemben, és javítani a hazai vállalatok finanszírozási struktúráján, likviditáskezelésén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.