Csabagyöngye a mustfazékban: megkezdődött az idei szőlőszüret

Elindult az idei szüret: a friss, boglári Csabagyöngye legkorábban a hónap végén jelenik meg a boltokban.

Magyar Nemzet
2020. 08. 08. 15:00
null
A legtöbb helyen már a késői fajták szedésével is végeztek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon a legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével – jelentette ki a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

Varga Máté a távirati irodának beszámolt arról, hogy a Balatonboglári borvidékhez tartozó településen szüretelt hibrid szőlőfajtából a reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös bor várhatóan augusztus végén, szeptember elején kerül a boltokba. Megjegyezte: a Csabagyöngye egy úgynevezett nulla érlelésű bor, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy a frissességét megőrizzék.

Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy kilencvenezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelyből kilencvenezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában – mondta az ügyvezető a Balaton Agrár Zrt. négyhektáros Csabagyöngye-ültetvényén. Varga Máté kitért rá, hogy

a szüret az elmúlt két-három évhez képest egy-két héttel később, de a sokévi átlagnak megfelelően indult.

Megjegyezte, hogy az időjárás kevésbé bizonyult extrémnek az idén: a május hűvösebb volt, a június száraz, a július csapadékosabb, mint a szokásos. – A termésmennyiség közepes, a minőség jó – állapította meg a szakember.

Közepes termésmennyiség, jó minőség jellemzi idén az egy hét késéssel kezdődött szüretet
Fotó: Bach Máté

A Balaton Agrár Zrt.-nek kétszáz hektár saját tulajdonú szőlőültetvénye van, és százötven hektár integrált termelői területen nyújt teljes körű növényvédőszer-ellátást, szaktanácsadást, szüretet, értékesítést is magába foglaló szolgáltatást. Tavaszi József, a cég elnök-igazgatója arról beszélt, hogy nyolcfajta szőlővel foglalkoznak, ezek közül a Csabagyöngyének nem kedveztek az elmúlt hetek felhőszakadásai. – Az ültetvényekben kialakult párás mikroklímát közvetlenül az érés előtt nehéz kezelni, hiszen nem lehet vegyszerezni – fogalmazott.

A 185 embert foglalkoztató Varga Pincészet kétszáz hektáron gazdálkodik. Évente húszmillió kilogramm szőlőt dolgoz fel badacsonyörsi és az egri borvidéken lévő feldebrői telephelyén, és 14 millió palack bort értékesít.

A társaságnak tavaly 5,8 milliárd forint árbevétele, és 300 millió forint nyeresége volt, idén hatmilliárd forint árbevételt és 300-350 millió forint nyereséget tervez.

Bizonytalanság

A jövő héten a Balatonlelléhez tartozó Rádpusztán is megkezdődik a legkorábban érő szőlő szüretelése, és mint megtudtuk, a szekszárdi ültetvényeken is munkához látnak a speciális szőlőbetakarító kombájnok. Korábban megírtuk, hogy a szőlőtermelők többsége idén is tanácstalan, egyrészt mert nem talál piacot a pincében lévő borának, ugyanakkor a lepárlásától is ódzkodik. Sokan még nem tudják, hova kerül majd az új nedű. (G.J.A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.