Csak az ad el, akinek muszáj lépnie

A koronavírus-járvány következtében gyakorlatilag ellehetetlenültek a hagyományos ingatlaneladási metódusok. Ingatlanos szakértők szerint rendezni kellene a szokásos eljárásrendet, a lakások megtekintésének szabályozását kijárási korlátozás idején. Az igazi élet viszont csak akkor tér majd vissza, amikor a kormány bejelenti: túl vagyunk a járvány nehezén. Ettől még feltehetően messze járunk, éppen ezért jelentős árcsökkenésre van kilátás: aki élethelyzetéből fakadóan gyorsan szeretné a lakását eladni, az jelentős árengedményre fog kényszerülni.

2020. 04. 15. 12:45
null
Eladó lakások Budapest. 202001414 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyedül azok az ügyletek mozgatják a lakáspiacot, amelyeknél valakinek a saját élethelyzetéből adódóan lépnie kell – érzékeltette a nehéz helyzetet megkeresésünkre Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője. A közvetítőhálózat becslései szerint március második felében és április elején már jelentős, 38-67 százalékos heti visszaesések történtek az adásvételek számában. – A csökkenés tovább nőhet, hiszen a már megkezdett, folyamatban lévő adásvételek fokozatosan zárulnak, miközben újak alig-alig indulnak – jelezte Benedikt Károly. A szakértő emellett arra is rámutatott, hogy a kijárási korlátozás hivatalosan azt jelenti, hogy lakást sem lehet megtekinteni – ez nemcsak a közvetítők munkáját, de egyáltalán a lakáspiaci folyamatokat is rendkívül megnehezíti.

Tiltott megtekintés

A következő hetekben két tényező lesz nagy hatással a lakáspiac működésére. Az egyik szerinte értelemszerűen az, hogy meddig húzódik el a járvány, a másik, hogy a járvány idején a jogszabályi környezet mennyire gátolja vagy épp támogatja a lakásügyleteket. – Egyes helyzetekben a lakásadásvételek az emberek alapvető szükségleteként jelennek meg, így elengedhetetlenül fontos ezek törvényi biztosítása. Csehországban például a kijárási tilalom alatt is lehet ingatlant megtekinteni, szerződni és az eladással járó többi feladatot elvégezni, így akinek sürgető, az ezekben a hetekben és hónapokban is értékesíteni tudja a lakását – magyarázta az elemzési vezető, hozzátéve, hogy ha hasonló engedményt idehaza nem vezetnének be, az a lakáspiac teljes leállásához vezetne.

Mindenesetre más közvetítőcégekhez hasonlóan a DH is alkalmazkodni próbál a kialakult helyzethez. A cég az ingatlanközvetítéshez kapcsolódó folyamatokat igyekszik online útra terelni. – Érezzük, látjuk, hogy az eladók és a vevők egyaránt szükségesnek tartják a személyes tapasztalást. Az ingatlanközvetítők feladata most mégis az, hogy gyakorlatilag emberi érintkezés nélkül vagy azokat minimalizálva tudják a vevőket és az eladókat összehozni – mutatott rá Benedikt Károly. Az adásvételek jelentős visszaesése várhatóan az alkupozíciókban és az árakban is meg fog jelenni, de szerinte a fizikai korlátok elhárulásával az ingatlanpiac visszapattanása a leendő gazdasági helyzet függvénye lesz.

Nem minden a digitalizáció

– Sok minden felvihető az online térbe, de meggyőződésem, hogy az ingatlanközvetítés és a lakásvásárlás teljes digitalizálása nem megoldható, abból a személyességet, a közvetlenséget nem lehet kiiktatni – mondta lapunknak Balla Ákos. A Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője megjegyezte, bár egyes közvetítőhálózatok webkamerákkal, websétákkal próbálják az ingatlanvásárlás előtti megszokott bejárás illúzióját megteremteni, de ez teljesen más, mint normál esetben a lakás megtekintése. Arról nem beszélve, hogy ez néhány esetben még működhet is, csakhogy nem egy-két lakásnál kellene ezt megoldani, hiszen a legnagyobb hirdetési oldalak kínálatában mintegy 150 ezer ingatlan található.

– Hiába mutatjuk be a lakást profi videófelvételeken, élőben egészen más hatást tesz valakire egy adott ingatlan. Ráadásul a lakás kialakítása, állapota egy dolog, de számos egyéb szempont van, amely nem derül ki egy videóból vagy a fotókból. Pedig a környezet rendkívül fontos. Kik a szomszédok, milyen autók parkolnak az utcán, jól érzi-e magát az ember az ingatlanhoz sétálva, dohos-e a lépcsőház – hozott fel életszerű példákat Balla Ákos, aki szerint az on­line megoldások legfeljebb olyan befektetők esetében működhetnek, akiknek lényegében mindegy, milyen környezetben, csak az fontos, hogy mondjuk viszonylag jó állapotú, harminc négyzetméteres garzont vegyenek.

Eladó lakások Budapest. 202001414 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet

Új korszak

A szakértő jelezte, március közepére a vevők lényegében eltűntek a piacról. S bár a hirdetési oldalak kereslete viszonylag élénk, ebből nem lehet leszűrni semmit az elkövetkező időszak adásvételeinek számáról. Karanténban, home office-ban ugyanis sokan szívesen nézegetnek ingatlanokat, ráadásul az eladók is folyamatosan növelik a klikkelésszámot, hiszen folyamatosan bújják a kínálatot, mert nem tudják, a jelenlegi helyzetben milyen árazást célszerű alkalmazniuk.

– Az ingatlanpiac új korszakát onnantól lehet majd számítani, amikor a miniszterelnök bejelenti, hogy a járványhelyzet nehezén túl vagyunk. Azonban még senki sem tudja, ez mikor következhet be – jegyezte meg Balla Ákos, hangsúlyozva, hogy az új időszak egészen más árszínvonallal fog eljönni, mivel leginkább az tud eladni, aki jelentősebb, tíz-húsz százalékos árengedményt tesz. Már csak azért is, mert az albérletpiacra rengeteg lakást „öntöttek rá” az eddig airbnb-zők, akik átmeneti, néhány hónapos időtartamra kedvező áron adnák ki üresen álló lakásukat. Ez pedig a szorultabb helyzetben lévő vevőknek is lehetőséget ad, hogy ne kényszerből lépjenek meg egy nagyon kedvezőtlen lakásvásárlást, hanem kivárhassák az alacsonyabb árakat.

Összeomlik a brit ingatlanpiac?

Meredek árzuhanásra kell felkészülni a brit ingatlanpiacon az új koronavírus okozta gazdasági válság következtében. Az egyik tekintélyes londoni elemzőház, a Centre for Economics and Business Research a távirati iroda által ismertetett tanulmánya szerint mivel Angliában, a legnagyobb brit ingatlanpiaci térségben a bérlők fizetésük több mint harmadát költik lakásbérletre, már a jövedelmek átmeneti visszaesése is fizetésképtelenséget okozhat, ami felgyorsíthatja az egyébként is készülődő ingatlanpiaci krach bekövetkeztét. A ház londoni elemzőinek előrejelzése szerint ebben a környezetben az év végéig átlagosan 13 százalékkal zuhannak a nagy-britanniai lakóingatlan-árak, elsősorban a forgalom hiánya, az erős bizonytalanság és a jövedelmek esése következtében. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.