Csak egy év lesz a kihagyás a hazai ingatlanpiacon

Különböző módon hatott a pandémia a hazai ingatlanpiac egyes területeire. A lakáspiac újabb ösztönzőket kapott az új otthonteremtési programmal, az irodapiacon maradandó változásokat hozhat a home office, a logisztikai ingatlanok területe viszont nyertesként jön ki a válságos időszakból. Takács Ernő, a legnagyobb fejlesztőket tömörítő egyesület elnöke lapunknak azt mondta, jövőre akár a 2020 előtti éveknél is fényesebb időszak várhat az ingatlanpiacra.

2020. 11. 20. 5:55
null
Nem álltak le az irodaépítések, de a home office átgondolásra készteti majd a fejlesztőket Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóllehet az elmúlt 4-5 év ingatlanpiaci szárnyalása a koronavírus-járvány miatt idén megtört, nem kizárt, hogy egyéves kihagyással az előrelépés a korábbinál is nagyobb ütemben folytatódhat.

Erről Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke beszélt lapunknak, jelezve, hogy az ingatlanbefektetések mértéke 35-40 százalékkal esett vissza szeptember végére a tavalyi első kilenc hónaphoz viszonyítva, ezen belül a harmadik negyedévben 64 százalékos volt a zuhanás. Idén optimista forgatókönyv mellett 1,2 mil­liárd eurót érhet el az összes befektetés a tavalyi 1,8 milliárd után. – Jövőre az ágazat ledolgozhatja az idei visszaesését. A március előtt elindított, majd a pandémia elleni intézkedések hatására befagyasztott fejlesztéseket a beruházók ismét kezdik felmelegíteni – mondta a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő egyesület elnöke.

 

Nem álltak le az irodaépítések, de a home office átgondolásra készteti majd a fejlesztőket
Fotó: Havran Zoltán

Takács Ernő jelezte, az egyes piacokat eltérően érintette a járványhelyzet. – Az irodapiacon kivárás és a jövő újragondolása zajlik, itt ugyanis

maradandó változásokat hozhat a járvány: új igényeket az irodák iránt, beépítve a nagyobb arányú home office választását.

A megkezdett építkezések ugyanakkor jellemzően folytatódtak – magyarázta Takács Ernő. Noha az irodaigény akár hosszabb távon is csökkenhet, Takács Ernő szerint érdemes óvatosan bánni az efféle jóslatokkal. Bár kevesebb ember lesz bent folyamatosan az irodában, de mivel az ültetési sűrűség biztosan csökken, a fajlagos irodaterületi igény emelkedik. Fejlesztések elnapolásáról nincs is szó, ez csak a hotelpiacon jellemző: a nemzetközi turizmus 2021-ben várható újraéledésével viszont az utóbbi terület is markáns fejlődés előtt állhat.

A járvány hatására átalakuló szokások egyértelmű nyertesei közé tartozik ugyanakkor a logisztikai terület, a lakáspiacon pedig a kormányzati otthonteremtési intézkedések – különösen az ötszázalékos áfa – adhatnak új impulzust a fejlesztőknek, a most is jelentős kereslet mellett. Takács Ernő úgy vélekedett, hogy az áfacsökkentés miatti kínálatbővülés mérsékelheti majd az árakat, középtávon azonban folytatódni fog az új lakások drágulása.

Hídavatás

Az ingatlanfejlesztés napja alkalmából az IFK nyolcadik alkalommal hirdette meg hallgatói ötletpályázatát. Az IFK Talentum-díjat a ­HORUS – Ideiglenes tartózkodásra alkalmas város című pályamunka nyerte, amelyért a BME Építészmérnöki Karának hallgatói 800 ezer forint pénzjutalomban részesültek. A jeles eseményt nem véletlenül rendezik november ­20-án: 1849-ben ezen a napon avatták a Lánchidat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.