Csak Málta előzheti meg Magyarországot

Magyar Nemzet
2019. 11. 07. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen javította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a tevékenységi területéhez tartozó gazdaságokban az idén lassulást vár, jövőre pedig némileg gyorsuló növekedési ütemet.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni hitelintézet szerint a magyar gazdaság növekedése a német autóiparral kapcsolatos aggályokkal együtt is várhatóan igen erőteljes marad idén.

A tavalyi 5,1 százalék után idén 4,6 százalékos, 2020-ban pedig 3,1 százalékos növekedéssel számolnak hazánkban, ehhez a fő hajtóerő továbbra is a beruházások gyorsuló növekedése és a háztartások folyamatosan erős fogyasztása.

A Nemzetközi Valutaalap is kedvező képet festett Magyarországról. Eszerint hazánk a második legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban. A valutaalap előrejelzése szerint a magyar GDP 4,6 százalékos növekedést produkál ebben az évben, és 5,1 százalékos gazdasági növekedésével idén csak Málta előzheti meg Magyarországot.

Az IMF szerint a magyar gazdaság jövőre 3,3 százalékkal erősödik, 2021-ben pedig 2,9 százalékkal. Inflációs előrejelzésében a valutaalap a várható éves átlagos inflációt a tavalyi 2,8 százalék után idén és jövőre egyaránt 3,4 százalékban állapítja meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.