Csak Szaúd-Arábia optimista az olajpiacon

Az OPEC olajtermelése két évtizedes mélypontra, napi 22,62 millió hordóra süllyedt június­ban.

2020. 07. 02. 10:24
null
Jelentősen drágult szerdán az üzemanyag Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl van az olajpiac a legrosszabb időszakon, az év második fele biztató – legalábbis a világ legnagyobb olajvállalata, a Saudi Aramco vezérigazgatója így véli. Amin Nasszer azt követően nyilatkozott, hogy a Reuters közzétette: számításai szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajtermelése két évtizedes mélypontra, napi 22,62 millió hordóra süllyedt június­ban, ami 1,92 millió hordóval kevesebb a májusi értéknél. Messze a legnagyobb mértékben Szaúd-Arábia fogta vissza a termelését, egymillió hordóval, napi 7,55 millió hordóra, ami 2002 óta a legkevesebb. Amin Nasszer azért bizakodik, mert már az olaj iránti igény növekedése is látható. A cégvezető az IHS Markitnak úgy fogalmazott, hogy már napi kilencvenmillió hordóra nőtt a fogyasztás az áprilisi hetvenöt-nyolcvan millióról a gazdaság újraindulása nyomán, Kínában a benzin- és a dízelvásárlások már a járvány előtti mérték mintegy kilencven százalékát érte el.

Más piaci elemzők kevésbé derűlátók, több vélemény szerint a fellendülés átmeneti, hiszen a koronavírus nem tűnt el, a járvány őszi, második hulláma pedig továbbra is fenyeget. Nem is beszélve az Egyesült Államokról és a dél-amerikai államokról, ahol az első hullám sem csengett le, az olaj iránti igény pedig még nem közelít az év eleji értékekhez. Ez lehet a magyarázata annak is, hogy bár pluszba került, de nem kapott igazán erőre sem az észak-amerikai WTI, sem az európai Brent olajtípus (hordónként negyven dollár körüli) jegyzésára a termelési becslés közzététele nyomán. A Shell 35 dolláros árral számol erre az évre.

Jelentősen drágult szerdán az üzemanyag
Fotó: Teknős Miklós

Nem csak Szaúd-Arábia tűnt ki a jelentős termelés-visszafogásával: az Egyesült Arab Emírségek napi százhetvenezer hordóval, Kuvait napi százezer hordóval, Irak pedig napi kétszázötvenezerrel kevesebb olajat hozott fel. Tették ezt az OPEC-et és szövetségeseit tömörítő csoport, az OPEC+ június eleji megállapodása alapján, amely szerint napi 9,7 millió hordóval csökkentik a termelésüket az olajpiac stabilitásának és az árak alátámasztásának érdekében a 2018. októberi termelési szinthez képest.

Emelt jövedéki adó

Ismét nagyot ugrottak a hazai üzemanyagárak, tegnap a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára 13, a benziné hét forinttal emelkedett, igaz, az utóbbi pénteken két forinttal mérséklődik. A drágulás oka éppen az elmúlt időszakban alacsonyan jegyzett olajár. A második negyedévben a harmadik negyedévre vonatkozó Brent-jegyzések napi átlaga 29,928 dollár volt hordónként. Ha az érték ötven dollár vagy az alatt alakul, akkor a benzin és a kerozin jövedéki adója literenként öt, a gázolajé pedig tíz forinttal nő. Így a július 1-jei adóváltozás alapján a benzin literjében 125 forintot, a dízelében 120,35 forintot fizetünk jövedéki adóként a harmadik negyedévben. A benzin literenkénti átlagára most 366, a gázolajé pedig 381 forint a Holtankoljak.hu nyilvántartása szerint.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.