Csak üzembe helyezés után kell törleszteni

A két, egyenként 1200 MW bruttó teljesítményű nukleáris blokk – amelyek a jelenleg működő, összesen 2000 MW kapacitású négy blokkot váltják le a 2030-as években – 12,5 milliárd euróba kerül.

2019. 07. 03. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően két okból szükséges a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló beruházás, a Paks II projekt: Magyarország biztonságos áramellátásáért és a klímavédelmi célok teljesítéséért – erről Süli János, a létesítmény két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter (képünkön) beszélt éves meghallgatásán az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága ülésén. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a belföldi előállítású, szén-dioxid-mentes villamos energia arányának növelése kulcsfontosságú, és nem érhető el a két új blokk nélkül.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a kormány a megújuló energiaforrások használatával együtt képzeli el az energiarendszer fenntartását. 2009 óta minden évben átlagosan 1,5 százalékos ütemben növekszik az áram iránti igény Magyarországon, miközben az importhányad nagyjából harmincszázalékos, de idén májusban például az ötven százalékot is meghaladta.

A paksi beruházás már rendelkezik a jogerős környezetvédelmi és telephelyengedéllyel – emlékeztetett Süli János –, a létesítési engedélykérelem mintegy 300 ezer oldalas dokumentációjának összeállításán pedig még dolgoznak a főberuházó Roszatom szakembereivel. A létesítmény tervei mindenben megfelelnek a legszigorúbb uniós és magyar nukleáris biztonsági előírásoknak. A kérelmet egyelőre pontosan nem látható időpontban az Országos Atomenergia-hivatalhoz nyújtják majd be, amelynek 15 hónap áll rendelkezésére az elbírálásra. Ezt köve­tően indulhat meg az atomerőmű kivitelezése, az új blokkok minden bizonnyal több évvel a régiek meghosszabbított üzemidejének lejárta előtt kereskedelmi üzembe állhatnak. A miniszter arról is szólt, hogy a projekt már mintegy háromszáz kisebb engedélyt megszerzett, összesen pedig hatezer körüli hivatalos jóváhagyással kell majd rendelkeznie.

A két, egyenként 1200 MW bruttó teljesítményű nukleáris blokk – amelyek a jelenleg működő, összesen 2000 MW kapacitású négy blokkot váltják le a 2030-as években – 12,5 milliárd euróba kerül. A fővállalkozói szerződés értelmében a Roszatom kulcsrakész állapotban adja át a megrendelőnek az atomerőművet. A beruházás fix áras, a fizetendő összeg nem változhat. A pénzügyi szerződés értelmében tízmilliárd eurós orosz hitelkeret áll a magyar fél rendelkezésére. A törlesztést nem az eredeti tervek szerinti 2026-os dátumtól kezdené el a magyar fél, hanem akkor, amikor az új blokkok kereskedelmi üzembe állnak. Az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.