Csaknem hat százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban

A január–májusi időszakban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 1,2 százalékkal emelkedett.

Magyar Nemzet
2021. 07. 06. 9:03
null
Az egy évvel korábbihoz képest többet, a múlt hónaphoz képest némileg kevesebbet fizettünk a kutakon júniusban Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némileg lassult a kiskereskedelmi üzletek forgalmának emelkedése májusban, de még így is a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit az év ötödik hónapjában a forgalom, míg áprilisban 10,6 százalékos éves emelkedést regisztrálhattak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderül:

májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmet érintette leginkább a bázishatás, itt az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 60 százalékkal, a használtcikk-üzletekben 48 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 17 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben 13 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,3 százalékkal nőtt. A forgalom volumene ugyanakkor csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Idén májusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1146 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A 2021. január–májusi időszakban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 1,2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

További bővülés jöhet

A kiskereskedelmi forgalom a várakozásoknak megfelelően bővülni tudott májusban, amelyet a korlátozások lazítása és a gyenge bázisidőszaki adat magyaráz – kommentálta a friss adatokat Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője elmondta: Az előző hónaphoz képest a forgalom stagnált. 2021 májusában a kiskereskedelmi forgalom volumene már meghaladta a 2 évvel korábbit, azonban az egyes termékcsoportok forgalma eltérően alakult a 2019-eshez képest. Bár éves alapon az üzemanyag-kereskedelem és a nem-élelmiszer kereskedelem is erőteljesen növekedett, a két évvel korábbi szintjét csak az utóbbi érte el. Az üzemanyag-kereskedelemre a nemzetközi forgalom korlátozása, illetve az otthoni munkavégzés elterjedtebbé válása gyakorolt negatív hatást. A korlátozások enyhülésével, illetve a foglalkoztatás bővülésével a kiskereskedelmi forgalom további emelkedésére számítunk a következő hónapokban, így a fogyasztás növekedési hozzájárulása pozitív lehet. Ezt legfeljebb egy esetleges negyedik hullám és újabb korlátozások változtathatnák meg – vélekedik az elemző.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.