Családon belül is kiderülhet a kartellezés

Rácz Gergő
2019. 02. 18. 17:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában és Magyarországon is szigorították gyakorlatukat a versenyfelügyeleti hatóságok, amit jól mutatnak a látványos összegben kirótt bírságok, illetve az egyes céges összeolvadások tilalmáról hozott döntések.

Nem csupán a hivatali tárgyalóasztalnál kell odafigyelni a szabályokra, a családi vállalkozóknak is óvatosnak kell lenniük a Deloitte figyelmeztetése szerint. Hiába ugyanis a személyes kötelék, a bennfentes információk megosztása a vasárnapi asztalnál könnyen kartellezésnek minősülhet. – Családi cégek vagy egymással egyéb módon közeli kapcsolatban álló vállalkozások esetében mindig gondosan kell mérlegelni, hogy a versenyjogi szabályok alapján lehetőség van-e közös piaci magatartás kialakítására, vagy a társaságoknak egymástól teljesen függetlenül kell eljárniuk – mondta Miks Anna, a Deloitte Legal versenyjogi csoportjának vezetője.

Azért is érdemes erre odafigyelnie a vállalkozóknak, mert rendkívül aktívak voltak az elmúlt hónapokban az európai uniós és a hazai versenyhatóságok, amit jól mutatnak a rekordösszegű bírságok, illetve a családi vállalkozások összehangolt piaci fellépése kapcsán hozott döntések is. Ilyen lépés volt például, hogy az Európai Bizottság 570 millió euró bírságot rótt ki egy nemzetközi bankkártyatársaságra, illetve hogy február elején az Európai Bizottság két fúziót is megtiltott.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy tavaly decemberi közbeszerzési kartellezéssel kapcsolatos határozata százmillió forint bírságot szabott ki. Az ügy kapcsán részletesen elemzik azt a gyakran előforduló kérdést, hogy egymással rokoni kapcsolatban álló személyek cégei összehangolhatják-e a mindennapi tevékenységüket. A konkrét eset szerint a közbeszerzési kartellezéssel kapcsolatos ügyben érintett négy cég közül három úgy foglalt állást, hogy az egymás közötti megbeszéléseik azért nem jogsértőek, mert a vállalkozások tulajdonosai vagy vezetői rokoni kapcsolatban állnak egymással.

A GVH azonban megerősítette azt a korábbi álláspontját, hogy csak egymással közeli hozzátartozói viszonyban álló személyek tulajdonában lévő cégek tartoznak egy vállalkozáscsoportba, a távolabbi rokoni kapcsolatban állók tulajdonát képező társaságokat fő szabály szerint egymástól függetlennek kell tekinteni. Ez azt jelenti, hogy ezek a cégek nem hangolhatják össze piaci tevékenységüket, és a kartelltilalmi szabályokat ugyanúgy be kell tartaniuk egymás között, mint ha egymástól teljesen független piaci szereplőkről lenne szó. Hiába hát a munkahelytől távol, bizalmasan megosztott információ a családban, ha utóbb bebizonyosodik, hogy ez hozzásegítette a feleket a kartellezéshez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.