Hosszabb jogosultság és könnyített igénylés a gyermekeseknek

Kiemelten kezeli a gazdaságvédelmi akcióterv a családok támogatását. A járványhelyzetre tekintettel az intézkedések egyik fő célja a biztosítási jogviszony fenntartása, ami a későbbi munkavállalást és a csok vagy a babaváró támogatás igénylését is segíti.

2020. 04. 27. 11:12
null
A munkahelyüket elvesztőknek sem kell aggódniuk Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy annyi munkahelyet hozzunk létre, amennyit a koronavírus tönkretesz. Akciótervünk kiemelten foglalkozik a családok védelmével – szögezte le Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Gurmai Zita (MSZP) írásbeli kérdésére. Az Országgyűlés honlapján elérhető dokumentumban Rétvári Bence kiemelte: a családtámogatások ezekben az időkben is változás nélkül folytatódnak, minden meghirdetett lehetőség továbbra is biztosított.

Az államtitkár jelezte, azok a szülők, akiknek a jogosultsága a gyedre, a gyesre és a gyermeknevelési támogatásra (gyet) a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt fennállt, az ellátást a veszélyhelyzet teljes időtartama alatt megkapják. – Ez főként azoknak a családoknak jelent nagy segítséget, ahol a szülő a jelenlegi helyzetben nem tud visszamenni dolgozni, illetve nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Így tehát továbbra is megkapja az ellátást, és egyúttal fennmarad a biztosítási jogviszonya is – közölte Rétvári Bence, hozzátéve, hogy a tanév vége helyett a veszélyhelyzet végéhez igazodik az idei jogosultság a családi pótlékra.

A munkahelyüket elvesztőknek sem kell aggódniuk
Fotó: Havran Zoltán

Meghosszabbodnak a gyermekek otthongondozási díjához (gyod) kapcsolódó határidők és a tartósan beteg gyermeket nevelő szülők jogosultságai a magasabb összegű családi pótlékra is. A hiteltörlesztési moratórium is az év végéig él, amely a piaci hitelek mellett a kifejezetten a családosoknak járó, állam által támogatott hitelekre is érvényes, mint a babaváró támogatás vagy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lakáskölcsöne.

A kormány a múlt héten számos újabb intézkedést hozott a családok védelmében a járványhelyzetre tekintettel. Mivel többen elveszíthetik állásukat, ugyanakkor a csok és a babaváró támogatás folyamatos munkaviszonyhoz kötött, aki újra elhelyezkedik, az a veszélyhelyzet időszakát, legfeljebb hat hónapot beszámíthat munkaviszonyként az igénylésnél. E két támogatás életkori határát is meghosszabbították a veszélyhelyzetet követő 30 napig. A babavárónál további – a vírushelyzethez igazodó – könnyítések is életbe léptek: a feleség meghatalmazásával a férj egyedül is kérheti a támogatást a bankfiókban, ráadásul a most megszülető gyermekek után utólag, a veszélyhelyzetet követő két hónapban is lesz mód az igénylésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.