Csalás franciaországi, romániai és magyarországi szálakkal

Franciaországban be nem jelentett munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos csalás állhat a háttérben.

Jakubász
2020. 08. 12. 7:15
A woman withdraws money from an ATM machine in Nice
Magyar bankkártyával, franciaországi ATM-ekben veszik fel a pénzt Fotó: REUTERS/Eric Gaillard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szövevényes jelenségről adott számot éves összefoglalójában az adóhivatal pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni irodája. Eszerint – a banki bejelentések alapján – jellemzően román állampolgárok újonnan bejegyzett cégeknek nyitnak idehaza bankszámlát, legtöbbször forintban és euróban. A társaságok ügyvezetőinek, egyben tulajdonosainak bejelentett lakcíme általában a magyar határhoz közeli romániai településeken van. A cégek többnyire egyszemélyes kft.-k, amelyek adóbevallásokat nem nyújtanak be, és tevékenységet sem végeznek Magyarországon.

Az eurószámláikra elsősorban franciaországi bankokból érkeznek jelentős összegek: a pénzt a magyar bankkártyákkal döntő többségben franciaországi ATM-ekből rövid időn belül felveszik, s a kártyákkal rendeznek kisebb vásárlásokat is.

A számlákon normális gazdasági tevékenységre utaló forgalom, például közmű-, adó- és munkabérátutalás nincs, azokat szinte kizárólag készpénzfelvétre használják. A forintszámláikon ritka az érdemi tranzakció.

Magyar bankkártyával francia ATM-ekből veszik fel a pénzt a csalók
Fotó: Reuters/Eric Gaillard

A jelenség 2017 második negyedévé­ben ütötte fel a fejét, azóta több tíz millió eurónyi mozgás volt számos cég több banknál vezetett számláján. A feltételezés szerint Franciaországban be nem jelentett munkavállalók foglalkoztatása áll a háttérben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.