Csalódást hozott a gazdáknak az őszi vetésű növények aratása

A megszokottnál később ért véget az őszi vetésű gabona betakarítása, az időjárás nemcsak a növények fejlődési időszakában, hanem az aratás alatt is megnehezítette a termelők dolgát. A terméseredmények láttán sem lehetnek boldogok a gazdák, búzából és repcéből a várakozásokhoz képest is kevesebb termett az országban.

2020. 08. 06. 15:10
null
Tavasszal még kevés gazda gondolta volna, hogy rekordközeli mennyiséget aratnak Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalódással végződött az őszi vetésű növények aratása az idén, az árpa kivételével búzából és repcéből a várakozásoknál is kevesebbet tudtak betakarítani a gazdálkodók – mondta el lapunknak Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az aratási koordinációs bizottság ülését követően rámutatott: a tíz hétig tartó tavaszi aszály minden növényt megviselt, a legnagyobb károkat azonban az őszi káposztarepce szenvedte el. Az országos átlagban elért 2,3 tonnás hektáronkénti eredmény átlag alatti, ugyanakkor olyan gazdaságok is előfordulnak, ahol csak két tonnát sikerült learatni egy hektárról. A szakember szerint ilyen eredmények mellett a termelők kénytelenek veszteséggel zárni a betakarítást. – Összességében az elért terméseredmények országos szinten nagyon vegyes képet mutatnak, ahol volt némi eső a tavaszi időszakban, a tartós szárazságot elszenvedett területekhez képest akár kétszer annyi búzát, illetve repcét takaríthattak be a gazdálkodók – jegyezte meg Petőházi Tamás.

Az aratási bizottság ülésén elhangzottak szerint idén várhatóan mintegy 7,5 millió tonna lesz a nyári gabonatermés. A szántóföldi növénytermesztést az idén több szempontból is nehéz helyzetbe hozta az időjárás. A tavaszi aszály, majd a hűvös és csapadékos nyár elejét követően az aratás időszaka sem telt zökkenőmentesen. Az esőzések miatt több helyen szüneteltetni kellett a munkálatokat, a legjobban a keleti országrészben csúsztak meg a betakarítással a gazdák, ott a napokban ér véget az aratás. Az őszi búza betakarításával a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján máig az elvetett közel 900 ezer hektáros terület mintegy 97 százalékán sikerült végezni. A teljes termésmennyiség 4,7 millió tonna lesz.

Fotó: Mátrai Dávid

Az őszi káposztarepce és árpa aratása az ország valamennyi pontján befejeződött. A 311 ezer hektáron elvetett repcéből 781 ezer tonna került a magtárakba. Az őszi árpa vetésterülete 238 ezer hektár volt idén, abból 1,335 millió tonnát takarítottak be.

Petőházi Tamás szerint az árak alakulása egyelőre kompenzálni tudja a szerényebb termésátlagokat, ugyanakkor lenne még tere az áremelésnek. Az őszi búzánál ötvenezer forint körül alakul a tonnánkénti felvásárlási ár, a terméseredmények alapján azonban a hatvanezer forintos szint is indokolt lehetne, míg a repcénél.130 ezer forintos tonnánkénti ár kellene ahhoz, hogy nyereséget tudjanak elérni a termelők.

A tavaszi vetésű növényekkel kapcsolatban elmondta: a vetést követően a szárazság miatt komoly sokk érte a kukoricát. Bár a májusban és júniusban lehullott csapadék jót tett a növényeknek, az átlagosnál jobb termésre azonban a mostani időjárástól függetlenül nem kell számítani. – Az állományok az esőnek köszönhetően szépek, a kukoricacsövek mérete azonban a legtöbb helyen elmarad a szokásostól – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.