Csapást mértek a feketegazdaságra

Zsugorodik Magyarországon a feketegazdaság — így fogalmazott lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. Véleményét Tállai András azokra a friss adatokra alapozta, amelyek szerint az esztendő első három hónapjában csökkenő közterhek mellett is ötszázmilliárd forinttal több folyt be a nagy adókból, mint 2018 első negyedében. Az államtitkár hozzátette: a folyamatosan érkező adótöbblet kellő mozgásteret nyújthat a családok anyagi támogatásához és az illegális migráció elutasításához, miként ez garantálta a fedezetet az adócsökkentésekhez is.

Jakubász Tamás
2019. 04. 26. 11:30
null
A főbb adónemekből 3200 milliárd forint folyt be márciusig Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette a szaktárca a 2019 első negyedévéről szóló legfontosabb közpénzügyi adatokat. Az összefoglalóból sok más mellett kiderül, hogy január eleje és március vége között nagyjából 3200 milliárd forint folyt be az államkasszához a legfontosabb közterhekből, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, az áfából, a járulékokból, a szociális hozzájárulási adóból, valamint a személyi jövedelemadóból. A kétségkívül hatalmas summa valódi jelentősége talán azzal mutatható be a legjobban, ha összehasonlítjuk az egy évvel korábbi időszakos értékkel. 2018 első negyedében megközelítőleg 2700 milliárd forintra tett szert a közkassza a nagy adókból, vagyis idén – három hónap leforgása alatt – majdhogynem kereken ötszázmilliárd forinttal érkezett több e közterhekből.

– A számok pontosan megmutatják, hogy beváltak a kormányzati lépések – ezzel kezdte a pénzügyminiszter helyettese, amikor arra kértük, hogy kommentálja a friss adatokat. Tállai András államtitkár rámutatott: az elmúlt években folyamatosan mérséklődtek a közterhek. – Az adóbevételek tehát nem azért nőttek, mert emelkedett az állami elvonás, az okokat egészen másutt kell keresni – fogalmazott a miniszterhelyettes.

A főbb adónemekből 3200 milliárd forint folyt be márciusig
Fotó: Kurucz Árpád

– Először is – kezdte – a teherenyhítések megannyi lehetőséget nyitottak meg a cégek és a magánszemélyek előtt. A vállalkozások magasabb fizetést adhatnak dolgozóik­nak, a munkavállalók pedig többet költhetnek. Ugyanilyen fontos – folytatta az államtitkár –, hogy eredményesen működnek azok az elektronikus adóhivatali rendszerek, amelyeket a feketegazdaság letöréséért alakítottak ki. Az online pénztárgépek, az ekáer rövidítéssel illetett közúti ellenőrző szisztéma és az online számlázás együttesen szinte semmilyen teret nem hagynak a csalóknak – magyarázta az államtitkár, majd hozzátette: az adatokból arra lehet következtetni, hogy a fekete­gazdaság folyamatosan zsugorodik Magyarországon.

A miniszterhelyettes arról is beszélt, mihez kezdhet az állam a tetemes bevételi többlettel. Mint kifejtette, a feketegazdaság korábbi szerep­lőitől mostanában beszedett százmilliárdos tételek fedezték például az adócsökkentések költségeit, de kellő anyagi alapot adhatnak az új családtámogatási intézkedésekhez is. – Nem az illegális migráció támogatására, nem idegen kultúrájú emberek tömeges betelepítésére fordítjuk az állami erőforrásokat, hanem arra, hogy az idehaza legális keretek között munkát vállaló emberek és családjaik minél szélesebb lehetőségekkel élhessenek – fogalmazott Tállai András, hozzátéve, hogy a kormány elkötelezett a gyermekvállalás, a családok és a nyugdíjasok segítésében, ahogyan elkötelezett az illegális migráció elutasítása, a magyar – és ezzel az uniós – határok megvédése mellett is. Zárásképpen megjegyezte: a május végén esedékes európai parlamenti voksolás kiváló alkalmat ad arra, hogy a hazai választópolgárok is kifejtsék véleményüket e jövőt meghatározó kérdésről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.