Cseh vállalatok szállítanának a Paks II projekthez

Közel öt évtizeddel a kezdeteket követően tovább erősödhet a magyar és a cseh atomenergetika kapcsolata a paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházása mentén. A szerdán tartott üzleti konferen­cián — amelyen a Magyarországra látogató cseh delegáció több tagja is részt vett — egyetértés mutatkozott abban, hogy a visegrádi országoknak közösen kell fellép­niük a nukleáris áramtermelés létjogosultsága mellett.

2019. 05. 16. 5:45
null
A visegrádi országok egyetértenek az atomenergia fontosságát illetően Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonló Magyarország és Csehország álláspontja arról, hogy az energiatermelés mikéntje és arányai (az energiamix) összeállítása nemzetállami szuverenitás kérdése, tekintettel arra, hogy minden ország más és más gazdasági, technológiai és földrajzi adottságokkal rendelkezik – erről beszélt Karel ­Havlicek cseh kereskedelmi és ipari miniszter tegnap, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzleti fórumán.

A tárcavezető annak a delegációnak a tagjaként érkezett, amelynek élén Milos Zeman államfő magyar kollégájával, Áder Jánossal találkozott. A cseh köztársasági elnöknek tavalyi újraválasztása óta ez az első külföldi diplomáciai útja.

A visegrádi országok egyetértenek az atomenergia fontosságát illetően
Fotó: Havran Zoltán

A delegációval – amely ma a paksi atomerőműben tesz látogatást – a cseh ipart képviselő üzletemberek is érkeztek Magyarországra üzleti-ipari együttműködés kialakításának és megerősítésének reményében.

Magyarország és Csehország energiamixe sem tér el gyökeresen (például a megtermelt áram mintegy felét atomreaktorok biztosítják), a visegrádi 4-ek soron következő elnökeként pedig Prága a tagországok közreműködésével a nukleáris energia szerepe érdekében lépne fel – jelentette ki Karel Havlicek.

A tárcavezető úgy látja, hogy a négy ország sok közös témájának egyike az atomenergetika: Csehország, Szlovákia és Magyarország is üzemeltet atomerőművet, továbbá Lengyelországban is napirenden van egy nukleáris áramtermelő építése a szénerőművek rovására.

Csehország az ipar és az energetika területét tekintve mindig is erős volt, az együttműködési lehetőségeket pedig ki kell használni országa és Magyarország, valamint a V4-ek másik két tagja között is – hangsúlyozta Karel Havlicek.

A cseh és a magyar nukleáris ipar együttműködése már a most működő négy paksi blokk kivitelezésekor elkezdődött, hiszen a reaktortartályokat és az azokhoz kapcsolódó egyes berendezéseket is a Skoda szállította annak idején – jelezte Süli János.

A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette, hogy a vezérlőblokkok megújítása a napokban fejeződik be szintén cseh–magyar kooperációban. A két ország közös céljai között említette azt, hogy a prágai vezetésnek is szándékában áll további blokkok építése.

Jelenleg a paksi létesítményhez hasonlóan négy VVER–440-es típusú (440 megawattos), továbbá két másik, egyenként 1000 megawattos blokkot üzemeltet Csehország. A Paks II-beruházás két, egyenként 1200 megawattos egység kivitelezését célozza. Süli János jelezte: a magyar fél hálás azért, hogy Prága is kiállt annak idején a magyar projekt mellett, amikor azt Ausztria Brüsszelnél támadta.

A miniszter a következő időszak jelentős együttműködési lehetőségének nevezte a Paks II-beruházást, véleménye szerint a kivitelezésig számtalan kapcsolódási pont kínálkozik.

A partnerség azért is adott, mivel a két ország eltérő módon élte meg a rendszerváltást, így a cseh iparnak lehetősége van arra, hogy beszállítóként részt vegyen a paksi beruházásban. Süli János emlékeztetett arra, hogy a két új blokk kivitelezéséhez szükséges tendereket a fővállalkozó Roszatom írja ki, a Brüsszellel kötött megállapodás szerint 55 százalékban az európai uniós szabályoknak megfelelve.

Ám a magyar fél bírálhat felül minden beszerzést, illetve hagyhat jóvá – tette hozzá, rámutatva, hogy összesen mintegy nyolcvan műtárgy kiépítése szükséges a telephelyen, a közbeszerzések kiírása pedig ezekre folyamatos. Beszámolt arról is, hogy a felvonulási területen az első három épület kivitelezése a napokban elkezdődött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.