Csődbe ment a Montenegro Airlines montenegrói légitársaság

A cég bevétele 2020 első kilenc hónapjában nyolcvan százalékkal csökkent a koronavírus-járvány következtében.

Forrás: MTI2020. 12. 25. 8:38
null
A tervezett fejlesztéssel csökkenthető lenne a szén-dioxid-kibocsátás Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mladen Bojanic, a tőkebefektetési ügyek minisztere csütörtökön azt mondta, hogy nincs jogi alapja az állami légitársaság megmentésének. Közölte, az MA járatait a közeljövőben leállítják, ugyanakkor nem említett pontos dátumot. A tárcavezető a vállalat által felhalmozott adósságokról sem nyilatkozott. Mindössze annyit közölt, hogy az állam hozzávetőleg ötvenmillió eurót (18 milliárd forint) kénytelen az MA munkavállalóinak 2016 óta nem fizetett járulékainak rendezésére fordítani.

A montenegrói sajtó november végén jelentette, hogy az MA-nak sürgős szüksége van 155 millió euró (56 milliárd forint) állami támogatásra. A légitársaság megmentésének tervei Dusko Markovic korábbi miniszterelnök kormányzása idején fogantak. December eleje óta azonban Montenegrónak új kormánya van, amelyet Zdravko Krivokapic, a jobbközép és szerbbarát Montenegró Jövőjéért elnevezésű koalíció vezetője irányít. A Milo Djukanovic államfő vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) korábbi koalíciós partnereivel együtt három évtized után ellenzékbe került. Az 1994-ben alapított Montenegro Airlinesnak négy utasszállítója van: három Embraer–195-ös és egy Fokker–100-as. A cég bevétele 2020 első kilenc hónapjában nyolcvan százalékkal csökkent a koronavírus-járvány következtében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.