Csődöt mondott a romániai napszámos-applikáció

Nem működik az a mobilapplikáció, amelyet az idénymunkák keretében foglalkoztatandó napszámosok nyilvántartására vezettek be Romániában. Egyelőre marad a jó öreg papírregiszter. 

2020. 02. 20. 15:27
Workers carry boxes of tomatoes at a warehouse near Alexandria, southern Romania
Az idénymunka népszerű intézmény keleti szomszédunknál Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó lesz, csak működjön – nagyjából így foglalható össze az alkalmazók és az ellenőrző szervek képviselőinek véleménye arról az újításról, amely a hét elejétől lépett életbe Romániában. Ennek lényege egy okostelefonos applikáció, amelynek révén a munkaadóknak nyilvántartásba kell venniük az idénymunkák keretében foglalkoztatandó napszámosokat.

A román hatóságok 2019 kora őszén döntöttek a napszámosok online nyilvántartásának bevezetéséről, amely az eddig használatos papíralapú regisztereket küldené az irattárak mélyére. Tavaly év végére el is készült a szükséges mobilapplikáció, amelyet most élesítettek. Párhuzamosan a cégek és egyéni vállalkozók nem használhatják a nyomtatott regisztereket, minden munkanap elején az applikáció révén kell nyilvántartásba venniük az aznapi munkafolyamatokhoz alkalmazott napszámosokat. Az online regiszter sok elemében hasonlít az állandó alkalmazottak nyilvántartásában használt számítógépes rendszerhez, csak épp naponta kell feltölteni az aktuális munkavállalók adatait. Másik újdonság, hogy az alkalmazóknak el is kell juttatniuk az elektronikus nyilvántartást az illetékes hatóságokhoz, a kötelezettség elmulasztása akár 400 ezer forintnak megfelelő összegű pénzbírságot is maga után vonhat.

Az idénymunka népszerű intézmény keleti szomszédunknál
Fotó: Reuters

A jóval rugalmasabb ügyintézést lehetővé tévő újítást mindenki üdvözli, ugyanakkor szorongva várja a rendszerrel való szembesülést. Az elmúlt években Romániában használatba került számítógépes rendszerek többsége kezdetben sok sebből vérzett, és inkább megkeserítették, mint megkönnyítették a felhasználók életét. A legtöbb gondot a családorvosi ellátásban rendszeresített program okozta, amely elsősorban a gyógyszerfelírást volt hivatott átláthatóvá, visszaélésmentessé tenni. A biztosítottak kártyáinak azonosításában felbukkanó rendszeres hibák miatt azonban sokszor kerültek patthelyzetbe orvosok és betegek egyaránt, de hasonló inkompatibilitások nehezítették a gyógyszerkiadást is.

A napszámos-applikáció rajtja sem zökkenőmentes. Ördög Lajos, a háromszéki munkaügyi felügyelőség vezetője lapunknak elmondta, hogy eleve egyfajta sötétbe ugrásra készültek, a törvénymódosítás hatálybalépése előtt ugyanis nem volt szabad adatokat feltölteni a rendszerbe, belső használatú próbaverzió pedig nem állt rendelkezésre. Az első „éles” nap az előzetes aggodalmakat igazolta, a rendszer nem működött, az alkalmazást használni próbálók hiába igényeltek az előírások szerint jelszót a felügyelőségtől, az adatok nem jutottak el a címzetthez.

Az elektronikus rendszer a vállalkozók és a felügyelők munkáját egyaránt megkönnyítené. Mindenekelőtt azonnal jelzi, ha a napszámos valamilyen okból nem alkalmazható, kiszűri azokat, akiknek lejárt a jogosultságuk, hogy abban az évben idénymunkára szerződjenek. A napszámostörvény értelmében ugyanis egy személy egy naptári évben legfeljebb 120 napot dolgozhat napszámosként, a munkaadó pedig folyamatosan maximum 25 napra alkalmazhat idénymunkást, az ezt meghaladó időtartamú foglalkoztatás már rendes munkaszerződést igényel. A felügyelők dolgát is megkönnyítené az applikáció, hiszen a nyilvántartási adatok automatikusan bekerülnének a rendszerbe. Az idénymunka „intézménye” amúgy roppant népszerű Romániában, valamennyi olyan ágazatban élnek vele, ahol a törvény lehetőséget nyújt rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.