Csődtömegtől rettegnek a világ bankjai

Az amerikai bankóriások sorra jelentik be, hogy dollármilliárdokat tesznek félre saját maguk védelmére.

Mártonffy Attila
2020. 05. 06. 11:24
U.S. President Donald Trump is seen on a screen under trading figures during his meeting with bank executives as traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York City
A tőzsdék is megérezhetik, ha baj támad a kölcsönöknél Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A földkerekség minden valamirevaló bankjánál azon törik a fejüket, miként tudnának felkészülni arra a fizetésképtelenségi, illetve csődsorozatra, amelyet a koronavírus-járvány miatt válsághelyzetbe került ügyfeleik produkálhatnak majd nagy valószínűséggel. Az amerikai bankóriások, mint pél­dául a JPMorgan Chase, a Bank of America és a Wells Fargo, sorra jelentik be, hogy dollármilliárdokat tesznek félre saját maguk védelmére arra az esetre, ha klienseik nem lesznek képesek eleget tenni hiteltörlesztési kötelezettségeiknek. A múlt év végére az amerikai háztartások összesen 14 ezermilliárd dollár adósságot halmoztak fel, ebből 900 milliárd a hitelkártya-tartozás és több mint 1300 milliárd a gépjárműhitel – idézi a US News.com online híroldal a Federal Reserve Bank of New York statisztikáját.

Szakértők szerint noha a pénzintézetek ma sokkal jobb formában vannak, mint a 2008–2009-es válság idején voltak, a nem teljesítő hitelek és a törlesztési hátralékok felhalmozódásának hatása egyelőre megbecsülhetetlen. Mivel a járvány később érte el az Egyesült Államokat, mint Ázsiát és Európát, ezért a korlátozó intézkedéseket is később hozták; nem meglepő, hogy az amerikai pénzügyi szektor csak nemrégiben kongatta meg a vészharangot a növekvő hitelkockázatok miatt.

A tőzsdék is megérezhetik, ha baj támad a kölcsönöknél
Fotó: Reuters

Az olasz banklobbi már március elején azért könyörgött az európai felügyeleti szerveknek, hogy lazítsanak adósaik fizetésképtelenné minősítésének szabályain. Ugyanekkor a svájci Credit Suisse is elismerte, hogy nehéz felmérni a járvány pénzügyi hatásait, ám árgus szemekkel figyeli a fejleményeket. Chris­tian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója pedig széles körű vállalati hitelcsődöket vizionált a vasárnap megjelenő német FAS újságnak adott interjúban, kifejtve, hogy ez a szcenárió attól függ, milyen mértékben és meddig terheli a gazdaságot a koronavírus. A Standard & Poor's amerikai hitelminősítő társaság arról értekezett jelentésé­ben, hogy a nem pénzügyi jellegű cégek csődrátája Európában tíz százalék közelébe, az Egyesült Államokban pedig tíz százalék fölé emelkedhet a következő tizenkét hónapban. A világ jegybankjai közben sorra hozzák agresszív intézkedéseiket a nemzetközi pénzintézetek védelmében, azaz hogy ezek a bankok a járvány sújtotta gazdaságban is folyósíthassanak hitelt, fenntarthassák az alacsony kamatokat, kitolva ezzel ügyfeleik „életciklusát”.

A járványt viszonylag hatékonyan kezelő nagyobb ázsiai gazdaságok – például Kína vagy Dél-Korea – bankrendszere sem ússza meg olyan könnyen a pandémiát: egy jelentés szerint a térség pénzintézetei ebben az évben kénytelenek lesznek elkönyvelni nem teljesítő hiteleik 600 milliárd dolláros, hitelköltségeiknek pedig 300 milliárd dolláros emelkedését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.