Csökkenhetnek a költségek

Az év eleji mérséklést követően a gazdasági kormányzat egy új javaslata értelmében a húszezer forint feletti utalások esetében is csökkentenék a tranzakciós illetéket. Mindez várhatóan önmagában több milliárddal mérsékelné évente a banki terheket, ami fontos lesz a nyáron induló azonnali fizetési rendszer szempontjából is.

Rácz Gergő
2019. 03. 14. 11:30
null
Jól járnak az ügyfelek. Visszaeshet a készpénzfelhasználás aránya, ami a fehéredést segítő azonnali utalási rendszert is támogatja Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pénzügyminisztérium (PM) tovább csökkentené a bankrendszer által régóta kifogásolt tranzakciós illetéket egy újonnan megjelent törvényjavaslat szerint. A Varga Mihály miniszter által jegyzett tervezet szerint a pénzügyi tranz­akciós illeték mértéke az illetékalapot képező átutalások számától függetlenül 800 forint lenne. Mivel idén már megkezdett évben lépne hatályba a módosítás, 2019-ben ezt 400 forintban határozná meg a PM. A tárca számításai szerint a könnyítések összességében akár 27 milliárd forintot is hagyhatnak a magánszemélyeknél.

Ez azonban a gyakorlatban várhatóan nem lesz ennyire egyértelmű egyenleg. A Magyar Nemzeti Bank régóta kritizálja a hazai bankrendszert, amiért regionális összevetésben drágán működik. Erre a bankok azzal érvelnek, hogy épp az államilag kirótt terhek – mint amilyen a tranzakciós illeték – növelik meg a költségeket és így az árszínvonalat, ezeket kivonva versenyképes a rendszer. Az olcsóság különösen a nyáron élesedő azonnali fizetési rendszer szempontjából fontos, hiszen összgazdasági érdek, hogy minél többen használják a kényelmes és a gazdaság fehéredését is szolgáló szolgáltatást.

Jól járnak az ügyfelek. Visszaeshet a készpénzfelhasználás aránya, ami a fehéredést segítő azonnali utalási rendszert is támogatja
Fotó: Kurucz Árpád

Lapunknak nyilatkozva az év elején Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára elevenítette fel a szervezet javaslatát, miszerint minimálisra, akár nullára kellene csökkenteni a tranzakciós illetéket a lakossági ügyfelek esetében, mivel az csak elhanyagolható bevételt jelent a költségvetésnek, miközben az árnövelő hatásával változatlanul a készpénzhasználat felé viszi az ügyleteket.

Korábbi kérdésünkre Varga Mihály nyitottságot mutatott a kormányzat részéről az illeték újragondolására, a mostani könnyítést is ennek a gondolkodásnak a folyományaként értelmezhetjük. A tranzakciós illeték egyike volt azoknak az intézkedéseknek, amelyeket a mostani kormány 2010-es hivatalba lépését követően a gazdasági bizonytalanságok kezelése érdekében hatályba léptetett. Azóta sokat változott a helyzet, az iparági terhek a gazdaság általános működése és tisztulása szempontjából is fontos bankrendszer esetében beépültek az árazásba, így lett arányaiban drága a bankolás Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.