Csökkenő forgalom, emelkedő árak

Annak ellenére nőtt országosan majdnem hét százalékkal a lakáseladások száma tavaly, hogy Budapesten évek óta csökken a lakáspiaci forgalom.

2019. 08. 21. 12:24
null
Kevesebben érdeklődnek a drága fővárosi lakások iránt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére nőtt országosan majdnem hét százalékkal a lakáseladások száma tavaly, hogy Budapesten évek óta csökken a lakáspiaci forgalom. A statisztikai hivatal adatait kielemző Otthon Centrum (OC) szerint a folyamat 2015 óta érezhető: három év alatt nagyjából tizedével csökkent a lakáspiac éves forgalma Budapesten – tavaly alig 36 ezer adásvétel történt a fővárosban. Az árak látványos emelkedése mellett ennek az is az oka, hogy egyre többen döntenek az agglomerációba költözésről.

– A kiköltözési folyamat sem tudja megingatni a fővárosi kerületek vezető szerepét, azaz továbbra is Budapest belső kerületeiben a legmagasabbak az eladási négyzetméterárak – mutatott rá Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője. A legtöbb adásvételt tavaly a XIII. kerületben (3468) és a XIV. kerületben (3310) kötötték. A forgalom a IV., a VII., a IX., a XIII. és a XIV. kerületben ugyan valamivel emelkedett, ám a VIII., a X., a XVI., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben csökkent.

Kevesebben érdeklődnek a drága fővárosi lakások iránt
Fotó: Bach Máté

Országosan más folyamatok rajzolódnak ki: tavaly tízezerrel több, 164 ezer adásvétel történt 2017-hez viszonyítva. A megyeszékhelyeken 34 ezer adásvételt regisztráltak, három százalékkal többet, mint az előző évben. A munkaerőpiaccal szoros összefüggésben megingathatatlan az öt nagyváros – Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs és Győr – vezető szerepe. A legtöbb, 4250 adásvétel Debrecenben zajlott, Szegeden 3536, Miskolcon 3241 ügylet köttetett.

A városok többségében nőtt vagy változatlan maradt az adásvételek száma. Ahogy korábban, úgy tavaly is az ország északkeleti és délnyugati szélén elhelyezkedő, nagyobb városoktól távoli járásokban zajlott a legkevesebb adásvétel. A Bólyi járásban mindössze 111 adásvételt regisztráltak, a Baktalórántházai járásban pedig ezer lakosra csupán nyolc eladás jutott tavaly.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.