Csökkenő hozamok az euróövezetben

A közelmúltbeli mélypontok közelébe süllyedtek az euróövezeti államkötvények hozamai, mivel a befektetők továbbra is a kockázatkerülést választják az amerikai–kínai kereskedelmi háború kiszélesedése miatt.

Magyar Nemzet
2019. 08. 07. 12:42
European Union flags flutter outside the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt
A többi mellett a német államkötvényt is alacsonyabban jegyezték Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltbeli mélypontok közelébe süllyedtek az euróövezeti államkötvények hozamai kedden, mivel a befektetők továbbra is a kockázatkerülést választják az amerikai–kínai kereskedelmi háború gyors és drasztikus kiszélesedése miatt. A válságok idején biztos menedéknek számító kötvények hozamai csökkentek, a részvénypiacokon viszont tovább nőttek az amúgy is tetemes veszteségek, miután az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először.

A távirati iroda beszámolója szerint az euróövezeti állampapírok hozamai hétfőn is csökkentek, amikor is a harmincéves holland és a tízéves ír államkötvények hozamai először estek a zéró szint alá.

A többi mellett a német államkötvényt is alacsonyabban jegyezték
Fotó: Reuters

Az euróövezeti referenciának tartott tízéves német államkötvény hozama nyolc bázisponttal, mínusz 0,517 százalékra csökkent a kedd délelőtti jegyzésekben. A tízéves állampapírok közül a francia hat bázisponttal esett, mínusz 0,239 százalékra, az osztrák hét bázisponttal, mínusz 0,283 százalékra, a holland négy bázisponttal, mínusz 0,396 százalékra, míg az ír kilenc bázisponttal, 0,026 százalékra, a spanyol hat bázisponttal, 0,244 százalékra, az olasz pedig 25 bázisponttal, 1,539 százalékra mérséklődött.

Elemzők szerint a kereskedelmi viszály eszkalálódása miatt nő a nyomás az amerikai jegybank szerepét betöltő Feden, hogy tovább lazítson a monetáris politikáján. A Fed a múlt héten hajtott végre kamatcsökkentést, 2008 óta először, hogy „bebiztosítsa” az amerikai gazdaságot a kereskedelmi feszültségek kedvezőtlen hatásai ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.