Csökkent a magyar ipar teljesítménye januárban

A járműgyártás jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kevésbé mérséklődött.

Magyar Nemzet
2021. 03. 05. 9:33
null
Gyártósor az Opel szentgotthárdi gyárában. Meg vannak számlálva az éveik Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban az ipari termelés volumene 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2021 januárjában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2020 januárjában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A csökkenéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártási volumene azonban nőtt.

A statisztikai hivatal jelezte azt is, hogy a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított kibocsátás januárban a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 57 százalékkal nőtt.

– Az ipari termelés volumene az év elején visszaesést mutatott, vagyis megtorpant az ágazat kilábalása. Ugyan a részletes ágazati adatok még nem állnak rendelkezésre, az már ismert volt, hogy a globális chiphiány a magyar járműgyártást is kedvezőtlenül érintette. Az ágazat kilátásaival kapcsolatban kulcskérdés lesz, hogy a külső kereslet hogyan alakulhat a következő időszakban, valamint hogy a járműgyártás bepótolja-e a kiesett termelést az év hátralévő részében. A most bejelentett intézkedéseknek várhatóan nem lesz olyan mértékű hatása az ágazatra, mint tavaly tavasszal, azok inkább a szolgáltató szektort érintik, ugyanakkor a tartósan alacsony kereslet az ipari termelésre is kihatással van – kommentálta az adatokat Regős Gábor, a a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője.

– Az biztosnak látszik, hogy a tavalyi korlátozások eredményeként a 2020 áprilisában és májusában látott drasztikus hanyatlásból adódó bázishatásnak köszönhetően idén áprilisban és májusban jelentős növekedést mutat majd az ipari statisztika – nyilatkozta Németh Dávid. A K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője jelezte: a mostani kilátások szerint a tavalyi hatszázalékos csökkenés után öt–tíz százalék közötti növekedés várható az ipari termelésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.