Csökkentett áfa a szállásadásban

2020. 01. 03. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több fontos változás lépett életbe a turizmus-vendéglátásban január elsejétől. A várakozások szerint a cégek versenyképességét erősíti és a bérfejlesztésekben is lesz szerepe, hogy a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfája kedvezményes körbe került.

A fizetendő közteher az eddigi 18-ról öt százalékra csökkent. A szállodaipar hosszú évek óta lobbizott az enyhítésért, a kormány pedig időben felismerte a lépés szükségességét a száguldó nemzetgazdasági területen.

Ezzel együtt új turisztikai hozzájárulást fizetnek a cégek az államkasszába, kizárólag fejlesztési célokra, melynek mértéke éves szinten a bevétel négy százaléka, és nemcsak az áfás adózók, hanem minden piaci szereplő kötelezettsége lesz a teljesítés.

Január elsejétől valamennyi szálláshelynek naponta adatot kell szolgáltatnia a megfelelő szoftveren keresztül az új digitális adatbázisba, ahonnan friss és aktuális, egy adott térségre koncentrált vendégforgalmi trendeket állapíthatnak meg a turisztikai marketingért felelős szakemberek.

Az ágazat legjelentősebb és legátfogóbb informatikai fejlesztésével létrehozott és fél éve már üzemelő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ idén élesedett, teljes körű működtetése a kormány várakozásai szerint nagyban hozzájárul a piac fehéredéséhez az azonnal látható, valós bevételek professzionális elemzése által.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.