Csütörtökön rajtol el az 51. Kékszalag

A Zamárdiban rendezett Red Bull Air Race műrepülő-világbajnoksági futam után csütörtöktől három napon át az európai vízi sportélet egyik legizgalmasabb és leglátványosabb eseménye, az 51. Kékszalag Nagydíj vonzza az érdeklődőket a Balatonra. Amennyiben csak a megközelítőleg 700 hajó négy-öt fős versenyzőjével és a velük Balatonra érkező családtagokkal, drukkerekkel számolunk, már akkor is joggal vonhatjuk le a következtetést: a következő napokban jelentős lesz Balatonfüreden, a hazai vitorlássport fővárosában, valamint a környező településeken a szállodák és a vendéglátóhelyek forgalma — jelentette ki Kollár Lajos, a Magyar Vitorlásszövetség elnöke.

2019. 07. 16. 15:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nemcsak egy nemzetközi sportesemény, egy vízi élményekben gazdag turisztikai attrakció lesz idén is a Kékszalag Nagydíj. Ha csak a megközelítőleg 700 hajó négy-öt fős versenyzőjét és a velük érkező családtagokat, drukkereket vesszük számításba, arra jutunk: jelentős lesz Füreden és környékén a szállodák, vendéglátóhelyek forgalma, nem kevésbé a turisztikai szempontból frekventált kulturális és sportintézmények látogatottsága – közölte az 51. Kékszalag vitorlásverseny kapcsán a Magyar Vitorlásszövetség elnöke. Kollár Lajos orvosprofesszor tapasztalatai szerint a külföldi versenyzők és hozzátarto­zóik általában nem csak két-három napot töltenek el a Balatonnál.

– Mivel a versenyen kívüli időt legtöbbjük a magyar tenger értékeivel való ismerkedésre is szánja, a magukkal vitt élményekkel hazájukban tovább erősítik a Balaton iránti vonzalmat. Ugyanez várható azoktól, a most nálunk tartózkodó külföldi nyaralóktól, akik a tó strandjairól, a kikötői mólókról, a Bahart menetrendi, sétahajóiról vagy a televízió előtt kísérik figyelemmel a vitorlásfesztivált – folytatta érvelését a sportági szövetség elnöke.

A tavalyi verseny során az induló 681-ből 545 hajó futott be a füredi kikötőbe, miután Kenese irányába indulva Siófokon és Keszthelyen át körbekerülték a Balatont. Európa elsőként 1934-ben rendezett, leghosszabb távú tókerülő versenyét a részt vevő árbócosok tekintetében eddig csak az 1990-es genfi-­tavi Bol d’Or Mirabaud múlta felül, ahol 684 hajó állt rajthoz. A Kékszalag történetében egyébként 2010 tekinthető az egyik legjelentősebb dátumnak, ugyanis akkor engedélyezték először a szervezők a többtestű hajók, katamaránok, trimaránok versenyen való részvételét.

Balatonfüredről, a hazai vitorlássport fővárosából idén megközelítőleg hétszáz hófehérbe öltözött hajó startol el
Fotó: Kurucz Árpád

A 2010. évi verseny részvételi rekordként került be a sportág történetébe: a kilenc országból érkezett 623 hajóban együttesen 3115 versenyző mérte össze tudását. A 2018. évi 50. Kékszalag győztes hajója a svájci Christope Peclard kormányossal száguldó Safram volt, a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas a PreVital katamaránnal a második legjobb időt futotta, a verseny bronzérmese az Open Fifty-Fifty nevű hajóval Józsa Márton lett.

Az idei, 51. Kékszalag Nagydíj július 18-án délelőtt 9 órakor rajtol el a balatonfüredi Vitorlás tér előtti vízterületről. A 160 kilométeres versenyre vállalkozó hajósok először a kenesei, majd a siófoki, utána pedig a keszthelyi bóját kerülik meg, végül onnan vitorláznak vissza a füredi célállomásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.