Digitalizáció a gyerekekért, elindult a High-tech suli program

A High-tech suli program digitális tantermek kialakításával biztosítja a XXI. századi oktatás feltételeit hazai iskolák számára. Az európai szinten is kiemelkedő technikai felszerelés mellett a programban részt vevő pedagógusok külön képzésben és anyagi támogatásban részesülnek.

Forrás: Mészáros csoport2021. 02. 08. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program hozzásegíti a gyerekeket ahhoz, hogy a világ megismerése mellett a bennük rejlő tehetséget is felfedezzék. A program célja, hogy a körülmények soha ne állhassanak az útjukba és minden adott legyen ahhoz, hogy a gyerekek később helyt tudjanak állni minél több területen. Minden gyerek egy önálló galaxis, saját kompetenciákkal és tehetséggel, ezek kibontakozásában segít a program.

A távoktatás nem egyenlő a digitális tantermi oktatással, itt a diákok jelen vannak az iskolában, csak más, hatékonyabb módszerekkel sajátítják el a tudásanyagot. Egy valóban mindent igényt lefedő digitális tanterem létrehozása azonban meglehetősen költséges.

Ezt vállalja át a High-tech suli program, és nem csupán a szükséges professzionális eszközöket biztosítja, hanem a használatukhoz szükséges tudást is átadja tanári képzések formájában.

2020 utolsó negyedévében jelent meg első High-tech suli pályázati kiírás, amelyre 115, a digitális oktatásra nyitott iskola jelentkezett. Ebből választotta ki a szakmai zsűri azt az öt intézményt, ahol már most megkezdik a közel 25 millió forint értékű digitális tantermek kiépítését és a pedagógusok tréningjét. A nyertes intézmények között két Pest megyei, két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és egy Csongrád-Csanád megyei általános iskola van. Ezekben az oktatási intézményekben már a hetekben hozzákezdenek a tanterem kifestéséhez, hogy hamarosan elindulhasson a technikai eszközök beszerelése – a tanári és tanulói laptopoktól kezdve a 3D nyomtatóig.

– Amikor a High-tech suli programot megálmodtuk, arra törekedtünk, hogy egy komplex dolgot vigyünk az iskolákba, amibe beletartozik az infrastruktúra és a megfelelő háttértudás is. Ezért nem hagyjuk magára a tanárokat a tantermek felépítése után sem. Képzéseken vehetnek részt, segítünk a tanagyag adaptálásában és anyagilag is támogatjuk őket. Hiszünk benne – amint azt a külföldi példák is mutatják –, hogy a digitális oktatásban nagy lehetőségek rejlenek, amelyekkel a gyermekeinkben lakozó értékeket könnyebben felszínre lehet hozni

– mondta el Horváth Ádám, a digitális oktatás szakértője, a High-tech suli program szakmai tanácsadója.

Az első termeket várhatóan március végén átadják. A projekt ötletgazdája és támogatója, a Mészáros Csoport, kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra, így a tervek szerint a High-tech suli program a jövőben még számos hazai általános iskolában nyitja ki a digitális világba vezető ajtót.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.