Dől a pénz a tőzsdei cégekbe

Miközben nemzetközi feszültségekről és gazdasági lassulásról hallunk nap mint nap, a világ fontosabb tőzsdéi remek formában vannak, az árfolyamok mindenkori csúcsaikat közelítik. A befektetők pénze főként a részvénypiacokra vándorol, hiszen az állampapírok hozamai a fejlett világban nem vonzók.

Fellegi Tamás Péter
2019. 09. 12. 9:24
Traders work on the floor at the NYSE in New York
A befektetők nem pánikolnak, csúcsokat döntögetnek az indexek Fotó: Brendan McDermid Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tőkepiaci elemzők hónapok óta a legkülönfélébb kockázatokra hívják fel a figyelmet: ilyen a kínai–amerikai kereskedelmi háború elhúzódása, az Egyesült Királyság esetleges rendezetlen kilépése az Európai Unióból, az olajszállítást veszélyeztető feszültségek a Hormuzi-szorosban. A gazdasági növekedés lassulását is felvetik, főleg Nyugat-Euró­pában, különösen Németországban.

Ilyen körülmények között azt gondolnánk, hogy a tőzsdék is borúlátók, a részvényárfolyamok csökkennek, ám szó sincs erről. Ellenkezőleg: az amerikai tőzsdeindexek mindenkori csúcsaik közelében vannak, a német DAX index sem sokkal marad el, a francia CAC–40 index pedig el is érte legmagasabb értékét.

A piacokon tehát optimisták a befektetők, a tőzsde pedig érzékeny barométer, ezért érdemes rá odafigyelni. Az egyik oka annak, hogy nyoma sincs az aggodalomnak, az lehet, hogy az említett jelenségek ellenére egyáltalán nem áll rosszul a világgazdaság. Az Egyesült Államok gazdasága háromszázalékos ütemben növekszik, a kínai növekedés ugyan lassult, de még mindig hat százalék feletti, ráadásul sok fejlődő országban is hasonló a növekedési ütem – például Indiában és Indonéziában –, vagyis az emberiség fele igen magas gazdasági növekedésű országban él.

A befektetők nem pánikolnak, csúcsokat döntögetnek az indexek
Fotó: Reuters

Nyugat-Európa gazdasága ugyan valóban lassult, de a kontinens felzárkózó fele, a 2004 óta csatlakozott EU-tagállamok növekedése egyelőre robusztus, ami arra utal, hogy a földrész egészét tekintve nincs gond. Az amerikai–kínai kereskedelmi háború elhúzódása sem valószínű, mert Donald Trump amerikai elnök számára ez kedvezőtlen lehet a jövő évi választási kampányban. Az is szembetűnő, hogy a tőzsdei cégek eredménye sem rossz összességében, vagyis gazdasági lassulás nem mutatkozik a cégeknél.

Fontos tényező a tőzsdét éltető pénz is, amiből most, úgy tűnik, van bőségesen. A világ legnagyobb jegybankjai az elmúlt években több mint 10 ezermilliárd dollár értékben vásároltak államkötvényeket és más értékpapírokat, és az így piacra került fedezetlen összeget egyelőre nem vonják vissza. Az a pénz a helyét keresi, és nem kis hányada a részvénypiacra vándorol. Máshová nem is nagyon tud, hiszen a legbiztonságosabb befektetésnek tekintett állampapírok hozamai a fejlett világban rekordmélységben vannak, sőt kilenc országban egyenesen negatív hozamok alakultak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.