Dollármilliárdokba kerül a repülési tilalom

Magyar Nemzet
2019. 07. 22. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 6,5 milliárd dollár extra kiadást prognosztizál az első féléves pénzügyi jelentésében a Boeing amerikai repülőgépgyártó a 737 Max repülési tilalmával kapcsolatban. A chicagói székhelyű gyártó a távirati irodához eljuttatott közleményében azt írta, a kötbérek, büntetések, kártérítések és az engedélyeztetés, valamint az újratervezés becsült költségei elérik a 4,9 milliárd dollárt, de a teljes összeg csak évek múlva derül ki.

Mivel a társaság az átadási tilalom miatt kénytelen volt a havi gyártási mennyiséget csökkenteni, megugrott az előállítás költsége is, ami újabb 1,7 milliárdos kiadást jelent. A már elkészült és Rentonban, valamint Seattle-ben tárolt 737 Maxek átadása több negyedéven keresztül is elhúzódhat a társaság szerint.

A Boeing számításai szerint a típusok legkorábban a negyedik negyedév elején, októberben állhatnak vissza forgalomba, de a pontos dátum még bizonytalan. A Maxeket áprilisban parancsolta földre az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, majd az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság, miután a típus két példánya is lezuhant: tavaly októberben a Lion Air JT610-es járata a Jáva-tengerbe zuhant, idén áprilisban pedig az Ethio­pian Airlines ET302-es járata csapódott a földbe nem sokkal a felszállás után. A balesetek az eddigi elemzések szerint összefüggésbe hozhatók a Boeing hibásan működő átesésvédelmi rendszerével. A társaság jú­lius 24-én hozza nyilvánosságra első féléves pénzügyi jelentését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.