Döntött a Magyar Nemzeti Bank, lépniük kell a biztosítóknak

Jövő év januárjától 2,3-ról 1,8 százalékra csökken a forintalapú hagyományos élet-, nyugdíj-, egészség- és járadékbiztosítások technikai kamata, míg az euróalapú konstrukcióknál 1,1-ről 0,6 százalékra változik az Magyar Nemzeti Bank rendelete alapján.

Magyar Nemzet
2020. 08. 03. 11:06
null
Az intézkedések gátat szabnak az árfolyam további jelentősebb gyengülésének Forrás: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új rendelete alapján a 2021. január 1-jétől megkötött új szerződéseknél 1,8 százalékra mérséklődik az eddigi 2,3 százalékról a hagyományos – azaz nem unit-linked – forintalapú életbiztosítási termékek technikai kamata. A jövő évtől euróban kötött konstrukcióknál az eddigi 1,1 százalék helyett 0,6 százalékra csökken a mérték. A korábban megkötött életbiztosítások technikai kamatát a mostani döntés nem érinti, azok változatlanok. A technikai kamatláb mértéke ezt megelőzően legutóbb 2016. július 1-jével változott itthon. (A technikai kamat az a biztosítók által használt kamatláb, amelyet szerintük a befektetéseikkel el tudnak érni a várható kifizetések mellett – a szerk.)

A jegybank – az életbiztosítások lejáratához igazodó – hosszú, akár 15-20 éves állampapírok, illetve az eurozóna tagállamai által kibocsátott kötvények hozamainak elmúlt évekbeli csökkenése nyomán döntött a technikai kamatok mostani felülvizsgálatáról – olvasható az MNB közleményében. A módosítás célja a pénzügyi stabilitás erősítése úgy, hogy a biztosítók a jövőben ne ígérhessenek – akár saját pénzügyi helyzetüket is kockára tévő – túlzott, esetleg felelőtlen hozamokat ügyfeleiknek. A kamatmérték megváltoztatásáról az MNB előzetesen szakmai konzultációt folytatott a biztosítási piaci szakmai érdekképviseletekkel is.

A jegybanki rendelet a technikai kamatok maximumát szabja meg, a biztosítók ugyanakkor saját döntésük szerint meghatározhatnak ennél alacsonyabb értékeket is. Az általuk kínált technikai kamatot szerződéses feltételeikben rögzíteniük kell a fogyasztóknak, azt minden évben jóvá kell írniuk ügyfeleiknek (tehát ez garantált kamat).

A biztosítók döntő része szerződéses feltételeiben vállalja azt is, hogy ha az adott évben a technikai kamaton felül többlethozamot ér el, annak jórészét – jellemzően 80-90 százalékát – szintén jóváírják ügyfeleiknek. A unit-linked biztosításoknál nincs technikai kamat (bár számos szereplő azoknál is vállal tőke-, s esetleg bizonyos hozamgaranciát is), az azoknál elért hozam attól függ, hogy az ügyfél által választott kockázatú befektetések árfolyama hogyan változott az adott évben – írta a jegybank.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.