Drasztikus lépésekre készül a V4-ek almaágazata

Akár ültetvényfelszámolással is megakadályoznák az almatúltermelést a visegrádi országok agrárkamarái, a folyamatot a kivágott ültetvények pihentetett területeinek rekultivációs támogatásával ösztönöznék.

Magyar Nemzet
2019. 05. 28. 13:27
null
Kiváló minőségű a gyümölcs, mégis gond a túltermelés Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár ültetvényfelszámolással is megakadályoznák az almatúltermelést a visegrádi országok agrárkamarái, a folyamatot a kivágott ültetvények pihentetett területeinek rekultivációs támogatásával ösztönöznék – közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. A javaslat azt követően alakult ki, hogy Budapesten tanácskozott a visegrádi országok agrárkamaráinak almamunkacsoportja.

A tanácskozáson magyar részről elhangzott, hogy a piaci helyzet javítása érdekében nemcsak Magyarországon, hanem valamennyi V4-országban termelői érdekeltségű feldolgozókat lenne érdemes létrehozni. Szintén magyar javaslat volt egy árképlet bevezetése, amely meghatározná azt a minimális önköltségi árat, amely alatt az almát nem lehetne kereskedelmi forgalomba hozni. A belső fogyasztás élénkítése érdekében pedig a visegrádi országok akár közös fogyasztásösztönző programokat is indíthatnának.

Kiváló minőségű a gyümölcs, mégis gond a túltermelés
Fotó: Bach Máté

A szakértők egyetértettek abban is, hogy jogszabályrendszer segítségével szükséges lenne megakadályozni a jelentős mennyiségű ukrán alma uniós piacra való beszállítását is. A munkacsoport döntése értelmében az elképzeléseket a V4-államok agrárkamaráinak következő, júniusi, pozsonyi tanácskozásán is napirendre veszik, és közös kommünikében hívják fel az európai döntéshozók figyelmét a problémára.

A szakértők egyetértettek abban, hogy étkezési almából is túltermelés volt 2018-ban, és a betárolt készleteket várhatóan az idei szezon kezdetéig sem tudják teljes mértékben értékesíteni. Európa meghatározó almatermelője Lengyelország, amely a 2019-es szezont akár 100 ezer tonna étkezésialma-készlettel indíthatja, pedig a kiváló minőségű betárolt étkezési alma jelentős része ott is a feldolgozókba került. A túltermelés miatt az ipari alma felé tolódik el a piac, ahol nincs akkora lehetőség a megfelelő árképzésre, és az meghatározza az étkezésialma-piac árszintjét is.

Lengyel javaslat szerint a túltermelés jövőbeli megakadályozására önkorlátozásra lenne szükség: kiegyensúlyozott piaci viszonyok elérése érdekében jelentősen csökkenteni kellene a lengyelországi almatermelést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.