Dupla segítség a kkv-knak a hitel

A kisvállalkozások (kkv-k) hitelezésének növekedése elősegíti a gazdaság kifehérítését – állapítja meg az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzésében. Az agráriumban ennek a folyamatnak már láthatók az eredményei, az építőiparban azonban még szükség van a cégek ösztönzésére. 

Horváth Éva
2020. 06. 20. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jókor, jó helyen felvett hitellel két legyet is lehet ütni egy csapásra: segítséget ad a vállalkozásnak és hozzájárul a gazdaság kifehéredéséhez. A kis- és közepes vállalkozások (kkv) hitelfelvétele 2015-től tartós növekedésnek indult. Az azóta eltelt időszak alatt a kkv-k által létrehozott bruttó hozzáadott érték a teljes vállalkozói kör átlagánál gyorsabban nőtt, a foglalkoztatásban ugyanakkor csökkent a kis cégek részaránya.

Ez az ellentétes irányú változás arra utal, hogy a vizsgált vállalkozói körnek az elmúlt években növekedett a hatékonysága. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzői szerint a hatékonyság javulása mögött azonban jelentős kifehéredési hatás is húzódik, amit jól jelez a szektoron belül a termelékenység növekedése –főként a mikrovállalkozások körében – és a beruházások dinamikája közötti fordított arányosság is.

A nagyobb kifehéredési hatás nyilván ott jelentkezik, ahol korábban a szürkegazdaság terjedelme nagyobb volt – jegyzik meg az ÁSZ szakértői, akik e szempontból két kockázatos nemzetgazdasági ágazattal, a mezőgazdasággal és az építőiparral foglalkoznak kiemelten. Megállapítják, hogy a speciális hitelezési konstrukciók révén a mezőgazdasági kisvállalkozások hitelfelvétele dinamizálódott, és ennek eredményeként jelentősen nőtt a beruházási aktivitásuk is. Az építőipar esetében ugyanakkor, bár gyarapodott az önálló vállalkozók száma, azok nem igazán vesznek fel nagyobb összegű hiteleket.

Ez a gyakorlat viszont nem kedvez sem a szektor kifehérítésének, sem pedig a nagyon komoly hitelekkel ösztönzött kereslet és a hitelezésre alig támaszkodó kínálat egyensúlyba kerülésének. Az építőiparban tehát még tág tere van annak, hogy a mezőgazdasághoz hasonló célzott hitelezéssel ösztönözzék a kkv-k tevékenységének további kifehéredését – vonja le a következtetést az ÁSZ elemzése.

 

Optimista az általános közhangulat

Bár a járvány kezdetén készített időközi felmérés alapján a kkv-k várakozásait súlyosan megrázta a veszélyhelyzet, a mostani eredmények azt mutatják, hogy viszonylag hamar visszanyerték hitüket, és összességében bizakodóan tekintenek az előttük álló évre – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. Változatlanul a középvállalkozások a legbizakodóbbak, őket követik a kisvállalkozások, és továbbra is a mikrovállalkozások tekinthetők a legkevésbé bizakodónak. Ami az ágazatokat illeti, az agrárium várakozásai az elkövetkező egy évre nézve kiugróan pozitívak, ahogyan javult a szolgáltató szektorban tevékenykedők hozzáállása is. Ugyanakkor az ipari és a kereskedelmi szektor vállalkozói borúlátóbbak lettek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.