EB: uniós átlag felett teljesíthet idén a magyar gazdaság

Hazánk idén a hetedik legnagyobb növekedést érheti el az Európai Unióban – fogalmazott Varga Mihály. A pénzügyminiszter az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) online tanácskozását követően arról is beszélt, hogy a hazai gazdaság a kormány gazdaságvédelmi és újraindítást ösztönző lépései eredményeképpen lehet túl az uniós országok átlagához képest hamarabb a koronavírus-járvány okozta válságon.

Magyar Nemzet
2021. 03. 16. 13:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az uniós tagállamok átlagához képest hamarabb lehet túl a koronavírus-járvány okozta válságon a kormány által meghozott gazdaságvédelmi, illetve az újraindítást ösztönző intézkedések eredményeképpen – közölte Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) online tanácskozását követően.

Az Európai Bizottság legutóbbi előrejelzése szerint hazánk idén a hetedik legnagyobb növekedést fogja elérni az Európai Unióban – tette hozzá a magyar tárcavezető.

Az Európai Bizottság legfrissebb gazdasági előrejelzésében 2021-re uniós szinten 3,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítenek, míg a magyar GDP-bővülés akár négyszázalékos lehet az idén. A koronavírus-válság következményeinek enyhítésére szolgáló Helyreállítási és ellenálló-képességi eszközzel (RRF) kapcsolatban Varga Mihály kifejtette, hogy az uniós pénzügyi eszközből elérhető források lehívása érdekében Magyarország már elkészítette a Helyreállítási és ellenállóképességi terv (RRP) tervezetét. A pénzügyminiszter elmondta: az RRP-tervezés során számos adminisztratív akadállyal kell megbirkózniuk a tagállamoknak, ezért fontos, hogy a nemzeti programok uniós elfogadásának folyamata minél átláthatóbb és gyorsabb legyen ahhoz, hogy az eszköz valós segítséget nyújthasson.

Varga Mihály: Magyarország az uniós tagállamok átlagához képest hamarabb lehet túl a koronavírus-járvány okozta válságon
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A tanácskozáson az uniós fiskális politika is napirendre került. A jelenlegi bizonytalan járványhelyzetből kiindulva a kilábalás támogatása során fontos szempont az uniós fiskális politika jövője is – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: ezt megvitatva a tagállamok egyetértenek abban, hogy a korábbi uniós költségvetési szabályokhoz csak akkor lehet visszatérni, ha EU-átlagban a GDP növekedése újra eléri a válság előtti 2019-es szintet. Ezért az úgynevezett általános mentesítő záradék alkalmazása 2022-ben is indokolt lehet – emelte ki Varga Mihály.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a pénzügyminiszterek ismét véleményt cseréltek a digitális gazdaság adóztatását célzó nemzetközi kezdeményezések előrehaladásáról is, amelynél a magyar álláspont változatlan. – Egyrészt támogatjuk a G20 törekvését arra vonatkozóan, hogy 2021 közepére globális megoldást érjünk el a kérdésben, amennyiben az széles körű kompromisszumon alapszik és a kettős adóztatást elkerüli.

Ugyanakkor továbbra is elutasítjuk az olyan nemzetközi megoldásokat, amelyek a tisztességes adóversenyt korlátozzák – hangsúlyozta a tárcavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.