EB: vissza kell fizetni a törölt járatok jegyeinek árát

A légitársaságoknak meg kell próbálniuk vonzóbbá tenni az utalvány formájában történő visszatérítést.

2020. 05. 13. 21:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság elutasította annak a 12 tagállamnak a kérését, amelyek azt javasolták, hogy a törölt járatok árát ne kelljen pénzben visszafizetni az utasoknak, hanem legyen elég utalvány formájában jóváírni az összeget. Az Európai Bizottság (EB) honlapján közzétett ajánlás azt tartalmazza, hogy a légitársaságoknak és utazásszervezőknek meg kell próbálniuk vonzóbbá tenni az utalvány formájában történő visszatérítést. Ennek formája lehet az, hogy legalább egy évig legyenek felhasználhatók. Az állami vagy magánszektor részéről állítsanak az utalványok mögé megfelelő biztosítékot arra az esetre, ha az adott légitársaság vagy utazásszervező időközben csődbe menne, fizetésképtelenné válna.

Ha elérhető, az utalványoknak az eredeti foglalással megegyező utazási feltételeket kell biztosítaniuk, tehát nem lehetne gyengébb szolgáltatást kínálni, vagy ráfizettetni ugyanazért az útért: például, ha az adott útvonalon közben megdrágulnak a jegyek, szigorodnak a poggyászszabályok vagy fizetőssé válik a fedélzeti ellátás, az utast akkor is az eredeti áron és feltételek szerint kellene szállítani. Az utalványok legyenek szélesebb körben felhasználhatók, tehát nemcsak az adott légitársaságnál, hanem csoport esetén a teljes hálózaton, illetve az utasoknak legyen lehetősége plusz költség nélkül másnak átadni.

Ha az utas végül nem használná fel az utalványt, akkor se vesszen el a pénze, hanem a lejáratot követően 14 nappal kapja vissza. Az egy évnél hosszabb lejáratú utalványok esetén az utas a kiállítástól számított 12 hónapig dönthessen úgy, hogy mégis inkább készpénzben kéri a visszatérítést – idézte az Európai Bizottság javaslatait az Airportal.hu. Az Európai Bizottság ugyanakkor nem függeszti fel azokat a szabályokat, miszerint a törölt légijáratok teljes árát hét napon belül készpénzben vissza kell adni az utasnak, ha az utalványt nem fogadja el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.