Eddig 380 milliárdot költött a kormány a védekezésre + videó

Az uniótól érkező forrásokat kezelő alap jelenleg üres.

Jakubász Tamás
2020. 04. 08. 9:36
VARGA Mihly
Budapest, 2019. november 12. Varga Mihály pénzügyminiszter a meghallgatásán az Országgyûlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén az Országgyûlés Irodaházában 2019. november 12-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyi akciócsoport megbeszélésének végeztével Varga Mihály – a közösségi oldalára feltöltött videóban – azt mondta: a válság elleni védekezésre az ország éves jövedelmének mintegy húsz százalékát áldozza a kormány, vagyis minden ötödik forint a családok és a vállalkozások támogatását szolgálja. A pénzügyminiszter kitért rá, hogy három alapot hoztak létre. A járvány elleni védekezési alap 633 milliárd forintos, ennek bevételei között szerepel a pártok támogatásának fele, a multinacionális vállalatokra kivetett adó, valamint a bankok új extra közterhe. A gazdaságvédelmi alap 1345 milliárddal bír, ennek jelentős részét a minisztériumoktól történő átcsoportosítások, megtakarítások adják.

– A harmadik alap az uniótól érkező forrásokat kezeli, azonban ez jelenleg üres, az álhírek ellenére ugyanis még nem érkezett Brüsszelből támogatás a járvány elleni védekezéshez – mondta a tárcavezető.

A kiadásokról szólva tudatta: a védekezéshez szükséges eszközökre eddig 380 milliárd forintot költött az állam, az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések pedig 3000 milliárd forintot hagynak a gazdaságban.

– Az akciócsoport most azon dolgozik, hogy a további kormányzati lépésekre is legyen fedezet – közölte a miniszter. Így a munkaadók bértámogatására, a 13. havi nyugdíj visszaépítésére, a beruházások támogatására, valamint a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó csökkentésére.

Varga Mihály úgy fogalmazott: 2010-ben Magyarország már eredményesen kezelt egy válságot, közös munkával, összefogással és helyes gazdaságpolitikával ez most is elérhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.