Egész Európában fejtörést okozott az idei minimálbér összege

A négyszázalékos hazai minimálbér-emelés magasabb, mint a nyugat-európai tagállamokban elfogadott mérték.

Nagy Kristóf
2021. 02. 08. 20:03
null
Európában a járvány alakította a minimálbér idei emelését, kivéve azokban az országokban, ahol az elmúlt években döntöttek a 2021-es összegről is Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest jobban emelkedett idén a minimálbér: a mérték kilenc országban volt csak magasabb a hazai négy százaléknál – derül ki az Eurofound legfrissebb összegzéséből. Kiemelték:

Európában mindenhol a járvány befolyásolta a döntést, vagy előre meghatározott menetrend szerint változott a kötelező legkisebb bér.

Érdemi emelés azokban az országokban volt 2021-ben, amelyekben a járvány megjelenése előtt több évre előre meghatározták az évenkénti emelés mértékét. Ez a gazdasági visszaesés miatt nehézséget okozhat a vállalkozásoknak.

Európában a járvány alakította a minimálbér idei emelését, kivéve ott, ahol még a pandémia előtt határoztak a 2021-es összegről
Fotó: Bach Máté

Bizonyos államokban – például Franciaországban, Máltán, Luxemburgban és Hollandiában – a minimálbér változásáról régóta alkalmazott képlet alapján döntenek.

Görögországban és Észtországban az idén a válság miatt befagyasztották a minimálbért.

Magyarországhoz hasonlóan erre az évre csúsztak a tárgyalások Spanyolországban és Belgiumban, de hazánkkal ellentétben e két államban egyelőre nincs megállapodás.

Az EU-ban a legnagyobb emelést Lettország hajtotta végre.

A korábbi években kötött egyezség alapján az emelés mértéke 16,5 százalék 2021-ben. Szintén a járvány megjelenése előtti döntés értelmében nőtt Szlovéniában 8,9, Lengyelországban 7,7 százalékkal az összeg.

A kelet-közép-európai államok közül csak Romániában nőtt a magyarnál kisebb mértékben a minimálbér, míg a nyugat- és dél-európai államokban – Portugália kivételével – mindenhol elmaradt az emelés a hazai négyszázalékos mértéktől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.