Egyelőre jövedelmező a belföldi és az export dinnyeár is

A kritikus 100 forint feletti fogyasztói árakkal folytatódik az eddig kiegyensúlyozott dinnyeszezon, a jelenlegi árszinten jövedelmet hoz a termés, és a tavalyinál lényegesen jobb áron indul az export is – írja a Világgazdaság csütörtöki számában.

Forrás: MTI2019. 07. 25. 6:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke a lapnak elmondta: bár az árak a szezon kezdete óta csökkentek, a hagyományos magvas dinnye ára 119-134 forint körül alakult a szezon második hetében, és ez még a termelőnek jövedelmet hoz. A kritikus szint 100 forint, ennél már csak a jobb hatékonyággal gazdálkodó termelők könyvelhetnek el jövedelmet, száz forint alatt viszont mindenki bukik.

A belföldi áraknak nagy támaszt nyújthat az export, amely a tavalyi kilónként 15-16 eurócentnél lényegesen magasabb, 25-30 cent.

Az idei szezon a szokásosnál kicsit később, július 10-e körül indult, ez szerencsés volt annyiban, hogy a magyar termés nem ért össze a spanyol importtal.

Az ország hagyományos dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban csak július végén, augusztus elején lesz tömeges érés. Ha nem lesz különösebben rossz időjárás, akkor szeptember elejéig-közepéig lesz jó minőségű magyar dinnye a piacon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.