Egyelőre nem várható áresés az ingatlanpiacon

Magyar Nemzet
2020. 02. 13. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár erős kereslettel kezdődött az év az ingatlanpiacon, ez a tranzakciók számában még nem érhető tetten: a január­ban regisztrált 9917 adásvétel éves szinten nyolcszázalékos visszaesést jelent – ezt mutatja a Duna House év elejére vonatkozó becslése. A januári számokból az is kiderül, hogy az ingatlan­áraknál folytatódott az előző évi tendencia, amely az eddig megszokottnál változatosabb képet mutat. Éves összehasonlításban még szinte minden ingatlantípus átlagára emelkedett, egyedül a pesti paneleknél volt minimális visszaesés – állapítja meg az elemzés.

Az értékesítési idő a jelenlegi ingatlanpiacon jellemzően 3-4 hónapot ölel fel, általában ennyi idő szükséges a sikeres tranzakcióhoz. Az eladói és a vevői ügyfélprofil nem mutat kiugró változást az előző hónapokhoz és évhez képest, a legaktívabb korosztály az ingatlanpiacon a 30 és 50 év közöttiek, a fővárosban a vevők között arányuk több mint 50 százalék. A fővárosban és vidéken egyaránt csökkent a befektetési szándékkal vásárlók aránya, az első lakásukat megszerzők még többen voltak, mint tavaly: vidéken már a vevők 30 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Az OTP Ingatlanpont szintén tegnap napvilágot látott elemzése a lanyhuló befektetői érdeklődés és az árak közötti összefüggésre mutat rá. Szerintük a befektetési célú vásárlók elmaradása miatt Budapesten és a nagyvárosokban már kevesebb az adásvétel. Az árak stagnálását, majd lassú csökkenését a tranzakciószám huzamosabb ideje tartó visszaesése indíthatja el – szögezik le az elemzés készítői, hozzátéve, hogy bár az áremelkedés üteme csökkent tavaly, de az ingatlanok drágulását tekintve még mindig Európa középmezőnyében vagyunk.

– Jelenleg természetes konszolidáció zajlik, hiszen az ingatlanpiaci ciklus vége felé közeledünk – fogalmazott Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Szerinte az sem zárható ki, hogy a következő években inkább csak az infláció miatt beszélhetünk majd reál­árcsökkenésről, ha ugyanis folytatódik a jövedelemnövekedés, a jelenlegi árszinten is újra nőhet a kereslet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.