Egyenlő feltételek a fizetéskor

Egyenlő versenyfeltételeket garantálnak a bankkártyás és más elektronikus fizetési szolgáltatásoknak.

Magyar Nemzet
2020. 07. 18. 20:40
null
A kereskedők megfelelő felkészülési időt kapnak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól valamennyi, online pénztárgépet használó kereskedőnek kötelezővé válik az elektronikus fizetések elfogadása. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményében üdvözölte, hogy a szabályozás egyenlő versenyfeltételeket biztosít a különböző elektronikus fizetési csatornák, például a bankkártyás és az azonnali fizetési rendszerre épülő megoldások között. A versenyhivatal szerint ezért kiemelten fontos és kedvező, hogy

a kereskedelemről szóló törvény július 14-én kihirdetett módosítása nem a bankkártya-elfogadást, hanem az elektronikus fizetés elfogadását teszi kötelezővé a kereskedőknek.

A kereskedők megfelelő felkészülési időt kapnak
Fotó: Mirkó István

A szabályozás így egyenlő versenyfeltételeket garantál a bankkártyás és más elektronikus fizetési szolgáltatásoknak, például az idén márciusban elindított azonnali fizetésre épülő megoldásoknak. Erre a kereskedőknek is megfelelő felkészülési időt ad.

A GVH szerint sok pozitív hatása lehet az új szabályozásnak. A következő hónapokban általánosan elérhetővé válhatnak azok a szolgáltatások, fizetési megoldások, amelyek lehetővé teszik az elektronikus fizetéses tranzakciók gyors és biztonságos lebonyolítását, élénkülhet a verseny a fizetési rendszerek piacán. Ez csökkentheti a fizetési tranzakció­k költségeit mind a hazai fogyasztók, mind a magyarországi kereskedők számára. Emellett mérséklődhet a még mindig jelentős készpénzhasználat, ami szintén fontos közcél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.