Egyes lakáshiteleknél már negatív a reálkamat

Horváth Éva
2020. 01. 16. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos helyzet alakult ki a hazai lakáshitelek piacán. Miután a 2019. decemberi infláció elérte a 4 százalékot, a hitelkamatok viszont érdemben nem változtak, lakáshitelt – már több kamatperiódus esetén is – akár alacsonyabb kamattal igényelhetünk, mint amekkora az óév utolsó hónapjában regisztrált infláció volt – állapítja meg a Bankmonitor.hu.

A pénzromlás átlagos ütemének növekedését főként az üzemanyagok tavalyelőtt év végi árcsökkenése, pontosabban annak bázishatása magyarázza – jelezte a kedden kiadott decemberi adatokhoz fűzött elemzésében a Magyar Nemzeti Bank. Emellett tavaly decemberben a költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszerek fogyasztói ára is az infláció emelkedésének irányába hatott, míg a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása nem változott. A tartós és a nem tartós iparcikkek inflációja lényegében változatlan maradt tavaly decemberben az előző hónaphoz képest.

A hitelkamatok azonban nem módosultak a tavalyi utolsó hónapban, emiatt több lakáshitelnek már negatív a reálkamata. A Bankmonitor kalkulációja alapján a 2019. decemberi 4 százalékos drágulás azt jelenti, hogy egy 2018 decemberében 10 millió forintot érő árukosárért tavaly év végén 400 ezer forinttal többet kellet kifizetnünk. A legkedvezőbb lakáshitelek kamatai azonban, tizenhárom hazai bank ajánlatának viszonylatában, egy 10 millió forintos hitelösszeg esetén, 20 éves futamidő és 400 ezer forint nettó jövedelem mellett, kisebbek 4 százaléknál. Vagyis a reálkamat – inflációval csökkentett kamatláb – ebben az esetben negatív.

Részletesebb elemzést követően pedig az látszik, hogy szinte valamennyi kamatperiódus esetén ugyanez a helyzet. A jelenleg legnépszerűbb 10 éves konstrukció esetében, amelynél a bank egyoldalúan a hitel kamatát 10 évig nem módosíthatja, a kamat hozzávetőleg 0,6 százalékkal alacsonyabb a 2019. decemberi inflációnál. Ez esetben 10 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén, az első évben 334 ezer forint kamatot kell kifizetni, ami 63 ezer forinttal kevesebb, mint amennyivel egy 10 mil­liós értékű árukosár drágult egy év alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.