Egyre hosszabb időre rögzítik a lakáshiteleket

A családi otthonteremtési kedvezmény 2015. júliusi bevezetése óta az OTP Bank mintegy 39 500 szerződést kötött több mint 126 milliárd forint értékben – közölte lapunkkal a pénzintézet.

2019. 05. 26. 8:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2015. júliusi bevezetése óta az OTP Bank mintegy 39 500 szerződést kötött több mint 126 milliárd forint értékben – közölte lapunkkal a pénzintézet. Ez azt jelenti, hogy a csokigénylőknek a negyven százaléka fordult az OTP-hez. A bankhoz az idei év első négy hónapjában 3600 kérelem érkezett, ami öt százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Közlésük szerint tavaly valamivel több mint 160 ezer adásvétel történt a hazai lakóingatlanok piacán. Mivel a statisztikai hivatal friss adatai szerint a pénzintézetek nyolcvanezer új lakossági lakáshitel iránti kérelmet engedélyeztek használt vagy új lakás vásárlására, ez azt jelenti, hogy az adásvételek mintegy felében játszott szerepet lakáskölcsön. Az OTP tavaly több mint 33 ezer új lakáshitelt folyósított, vagyis csaknem minden ötödik hazai lakossági ingatlanvásárlás mögött ők állnak.

Mint írták, Magyarországon ma már szinte kizárólag fix kamatozású lakáshitelt igényelnek az ügyfelek. Ez az OTP-nél sincs másként: az idei első negyedév végére az új lakáshiteleknél elérte a 97 százalékot a rögzített kamatozásúak aránya. A különféle adósságfékszabályok és az ügyfelek kockázatkerülése miatt az öt évre fixált törlesztésűek aránya húsz százalékra zsugorodott, s a tíz évre vagy a futamidő végéig rögzített kölcsönök kerültek előtérbe. A 2017. augusztusi bevezetése óta már több mint 18 ezer igénylést fogadott be a bank minősített fogyasztóbarát lakáshitelre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.