Egyre kevesebben vesznek lakást a drága Budapesten

Az év első három hónapjában 2018 utolsó hónapjai­hoz viszonyítva mért kiugró, 6,7 százalékos drágulás után júniusig stagnáltak az ingatlanárak.

2019. 10. 30. 13:39
null
Enyhült az ingatlanpiac forgalma Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtorpant a használt lakások árának emelkedése az év második negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal szerint. Az év első három hónapjában 2018 utolsó hónapjai­hoz viszonyítva mért kiugró, 6,7 százalékos drágulás után júniusig stagnáltak az árak. Mindez összefügg azzal, hogy az év első felében mintegy öt százalékkal mérséklődött a lakáspiaci forgalom. Sőt az április-júniusi időszakban – az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva – 11 százalékkal kevesebb adásvétel történt. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a megtorpanás összefüggésben lehet azzal, hogy július 1-jétől érhetők el a családvédelmi akcióterv intézkedései, amelyek közül több is közvetlen hatással bír a lakáspiacra. Ingatlanközvetítők tapasztalatai alapján ezek bevezetése előtt sokan kivártak, azaz néhány hónappal elhalasztották lakásvásárlásukat.

Ugyanakkor 2019 első felében az ország valamennyi régiójában emelkedett az új lakások ára. Egy új otthonért átlagosan 27,8 millió forintot kértek, 200 ezer forinttal többet, mint 2018-ban. Budapesten 34,5 millió forintra nőtt az átlagár, ami 400 ezer forintos emelkedést jelent. Az eddig ismert adásvételek között ráadásul a korábbinál nagyobb súllyal jelennek meg a 40 négyzetméter alatti kislakások, ami mérsékelte a lakások teljes árára számított értéket.

Enyhült az ingatlanpiac forgalma
Fotó: Havran Zoltán

Érdekes átrendeződés tapasztalható a forgalomban is, ami szintén összefügg az árakkal. A kimagasló árszintű Budapest részesedése az ügyletek ötödét sem érte el, ami jelentős csökkenés ahhoz képest, hogy 2014-ben és 2015-ben még az összes adásvétel több mint harminc százaléka a fővárosban köttetett. A megyeszékhelyek részesedése lényegében évek óta változatlan, viszont a kisebb városokban és településeken történt a használtlakás-értékesítések mintegy hatvan százaléka.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.