Egyre komolyabb összegekhez jutnak a szülők

A családok támogatásának jegyé­ben jövőre 380 milliárd forintot hagynak a családoknál a kedvezményes adószabályok: a gyermekek után érvényesíthető kedvezmények mellett 2020-ban szja-mentesség jár a négygyermekes anyáknak. Az adórendszer az elmúlt időkben évről évre egyre többet hagy a gyermeket nevelő adófizetőknél.

Jakubász Tamás
2019. 06. 05. 9:30
null
Kedvezményekkel is hozzájárul az állam a családok kiadásaihoz Fotó: Mátrai Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencedik esztendejéhez ért idén a gyermeknevelést támogató hazai személyijövedelemadó-rendszer. A szabályok 2011-ben léptek életbe, azóta jár számottevő közteherkedvezmény a gyermeket vállaló adófizetőknek.

A részletes adatok azt mutatják, hogy a családoknál maradó summa évről évre egyre növekszik. Az első években – vagyis 2011-ben és az után – esztendőnként nagyjából 180 mil­liárd forint körüli összeget hagytak a kedvezményes paragrafusok az érintett 1,1 millió adófizetőnél. Az enyhítés együttes nagysága 2014-ben magasabbra ugrott, akkor 230 milliárd forint körül mozgott a kisgyermekes családokat megillető tétel. A változás oka az volt, hogy akkor vált lehetővé: a szülők a személyi jövedelemadójuk (szja) mellett az egészségügyi és a nyugdíjjárulékukból is levonhatják a nekik törvény alapján járó összegeket.

Kedvezményekkel is hozzájárul az állam a családok kiadásaihoz
Fotó: Mátrai Dávid

Utóbbi módszer lényegében azoknak kedvez, akiknek nagyobb kedvezmény járna, mint amennyi szja-t le kell róniuk. A köztehermérséklés összege a következő esztendőben az előző évihez hason­lóan alakult, 2016-ban viszont már több mint 260 milliárd forintot tett ki, majd 2017-ben megközelítette a 290 mil­liárdot, tavaly pedig 320 milliárd maradhatott a gyermeket nevelő személyeknél, miközben az idén a gyermekkedvezmények együttes nagysága 350 milliárd forintnál is magasabb lehet. A családoknál hagyott summa jövőre a tervek szerint 380 milliárd forint körül alakul majd, ez a négygyermekes anyákat megillető szja-mentesség összegét is magában foglalja.

Az éves tételek növekedésének egyébként több oka is van. Az egyik legfontosabb, hogy 2016-ban megindult az a program, amely négy év alatt, egyenlő részletekben duplájára emelte a két gyermeket nevelő szülők kedvezményét. Az érintettek a kezdeti havi húszezer forint helyett idén már negyvenezer forintra jogosultak. Eközben az egygyermekes családok – ahogy eddig, úgy most is – havonta tízezer forinttal számolhatnak, míg a három- vagy többgyermekeseket gyermekenként 33 ezer forint levonható kedvezmény illeti meg.

A jelentős kedvezmények kialakításának indokaként a kormány azzal érvel, hogy a pénzt a családok önmaguk szempontjából hasznosabban költhetik el, mint az állam.

Rendszeresen elhangzik az is, hogy a gyermekvállalás támogatása, a munkahelyteremtés és a fizetések növelése segíthet hozzá az életszínvonal emelkedéséhez és gazdasági növekedés fenntartásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.