Egyre népszerűbb a sütőtök fogyasztása Magyarországon

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület.

Forrás: MTI2020. 10. 08. 21:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre egyre népszerűbb a sütőtök fogyasztása, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be az országban mintegy 1800 hektárról – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint évente 600-800 tonnát tesz ki az export, és megközelítőleg azonos mennyiségben importálunk is sütőtököt az egyenletes ellátás érdekében.

Hagyományosan az október–novemberi időszakban népszerű a sütőtök, amelyből az egy főre jutó fogyasztás évente 3-3,5 kilogramm körül alakul.

Fotó: MTVA

A sütőtököt április végén, május elején vetik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök).

A NAK javasolja, hogy felszelt sütőtök vásárlása esetén a szép egységes narancsos színű árut válasszák a fogyasztók, egészben vásárolva pedig ügyelni kell arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtök tárolható a hűtő zöldséges rekeszében fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig. Fogyasztható például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint bébiételként, húsok mellé párolva kiváló köret – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.