Egyre többen dolgoznak

A rendszerváltás óta nem volt olyan magas a foglalkoztatottság szintje Magyarországon, mint az utóbbi hónapokban – állapította meg a Pénzügyminisztérium a pénteken kiadott friss statisztikai adatok alapján. Kiemelték, hogy még hozzávetőleg félmilliós munkaerő-tartalék áll rendelkezésre az országban, míg elemzők úgy vélik, már elérhette csúcspontját a foglalkoztatás.

Magyar Nemzet
2019. 09. 29. 6:45
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaerőhiány mellett elsősorban a bizonytalan világpiaci környezet akadályozhatja a hazai foglalkoztatás további bővítését a jövőben – vélik szinte egyhangúan a piaci elemzők. Közülük ugyanakkor többen – a foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokra ­reagálva – azt is megkockáztatják, hogy a foglalkoztatás elérte a csúcspontját, írja összeállításában a távirati iroda.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője a foglalkoztatást a munkaerő képzésével és újabb beruházásokkal tartja bővíthetőnek. Annak mértékét Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője számszerűsítette is: a legversenyképesebb EU-tagállamok adatai alapján négy százalékponttal lenne emelhető a foglalkoztatottság, ami további ­250-300 ezer álláshelyet jelentene. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szabad munkaerő képzetlen, pozitív elmozdulás ezért csak a képzési programoktól várható.

Fotó: Havran Zoltán

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint a június–augusztusi időszakban a munkanélkü­liek átlagos létszáma 16 ezerrel 157 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal 3,4 százalékra csökkent. A nyári hónapokban 34 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,517 millióra, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékra nőtt.

A foglalkoztatási ráta a rendszerváltás óta nem volt olyan magas Magyarországon, mint az utóbbi hónapokban – reagált a Pénzügyminisztérium az adatokra, hozzátéve, hogy a kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek, valamint a tartósan magas gazdasági növekedéssel összefüggésben kialakuló dinamikus foglalkoztatásbővülésnek köszönhetően éves alapon már hét éve folyamatos csökken a munkanélküliség.

A közfoglalkoztatás nagyarányú csökkenésével folyamatosan nő a versenyszférában dolgozók létszáma, 2010 óta több mint 700 ezerrel többen dolgoznak az elsődleges munkaerőpiacon. A nők közül ilyen sokan még nem dolgoztak a rendszerváltozás óta. Segíti elhelyezkedésüket többek között a részmunkaidő lehetősége, a családi adókedvezmények és a bölcsődei támogatások is.

A fiatalok munkanélkülisége továbbra is tíz százalék közelében van a ­2010-es, mintegy harmincszázalékos rátával szemben. A csökkenésben nagy szerepe van a munkahelyvédelmi akció kedvezményeinek, az Ifjúsági garancia és az Út a munkaerőpiacra programoknak – sorolták a Pénzügyminisztériumnál. Hangsúlyozták: a kormányzat elkötelezett a munkaerő mobilitásának növelésében is, a gazdaságvédelmi akcióterv részeként már a vállalkozások is pályázhatnak munkásszállások építésére vagy felújítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.