Egyre többen élnek az ingyenes munkajogi tanácsadással

A jogszerű foglalkoztatást segítő Jogpontokhoz már százezren fordultak segítségért.

Magyar Nemzet
2021. 03. 14. 14:12
null
2017.09.12. Invescom iroda, Budapest. Fotó: Móricz-Sabján Simon Fotó: Simon Moricz-Sabjan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tavaly január óta mintegy százezren éltek az ingyenes Jogpont adta munkaügyi tanácsadás lehetőségével, ami érdemben segíti a jogszerű foglalkoztatást Magyarországon – közölte Bodó Sándor, az innovációs tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára. A Jogpontok összesen havi csaknem tízezer megkeresést kapnak, az utóbbi időszakban egyre többeknek segít.

A projekt révén olyan országos egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatási hálózat jön létre, amely

a kollektív szintű munkaügyi jogviták rendezésében és megelőzésében is közreműködik.

Az ügyfelek az eddigi jogesetek hatvan százalékában munkajogi, húsz százalékában társadalombiztosítási, 15 százalékában vállalkozási és cégjogi kérdéssel, öt százalékában adójoggal kapcsolatban fordultak a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek által működtetett jogsegélyszolgálathoz. A statisztikák szerint az esetek döntő többségében személyre szabott, vagy tájékoztató jellegű tanácsadást igényeltek.

A jogsegély lehetőségével a leggyakrabban a harminc és negyven év közöttiek élnek, a középfokú végzettséggel rendelkezők a legaktívabbak.

A legtöbbször a munkaviszony megszűnésével, létesítésével, társadalombiztosítási jogosultsággal vagy munkaszerződéssel kapcsolatos szabályokkal, kötelezettségekkel összefüggő esetekben fordulnak a Jogpontokhoz.

Idén márciusig 63 vitarendezési kérelmet nyújtottak be, 57 esetben tanácsadást igényeltek a kérelmezők,

etikai bizottság bevonására eddig nem volt szükség.

A 2021 végéig tartó projekttel kapcsolatos további információk és elérhetőségek a program honlapján találhatók meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.