Egyre többen keresik a helyi ízeket

2019. 09. 16. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Turisztikai szempontból is egyre jelentősebbek a helyi élelmiszerek köré szervezett események. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének felmérése szerint az emberek 87 százalékánál kiemelt utazási cél a gasztronómia. Amely túl azon, hogy szerves része egy nemzet kultúrájának, fontos hagyományőrző szerepe is van – kezdte üdvözlőbeszédét a Kaposvári Egyetemen minap rendezett nemzetközi élelmiszer-turisztikai konferencián Kovács Melinda rektor.

Mint fogalmazott, hazánk gasztronómiai szempontból is sokszínű, amire nagyon kell vigyáznunk a globalizálódó világban. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke a kistermelők lendületesen bővülő, népszerű dél-balatoni piacairól megjegyezte: több helyütt megteltek a placcok, előfordult, hogy a jelentkezőt vissza kellett utasítani. A szakember beszélt a dél-balatoni gasztrorandikról, vagyis a vendéglősök és a kistermelők időnkénti találkozóiról. El kellene jutnunk oda, hogy a vendéglő bejáratára kiírhassuk: itt csak harminc kilométeren belül vásárolt alapanyagokat használunk.

– A budapesti éttermek húzták fel a gasztronómiát. Ezzel együtt azt szeretnénk, hogy a Balaton néhány év múlva a világ egyik gasztronómiai célpontja legyen – hangsúlyozta Csapody Balázs balatonszemesi vendéglőtulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke. A vendéglátóipari szakképzés ­hiányosságait és a képzés modernizálásának szükségességét indokolva úgy fogalmazott: katasztrofális a helyzet a vendéglátóipari szakiskolákban, ahol még ma is a hatvanas években készült tankönyveket használják. Mégis új lendületet kapott a hazai gasztroturizmus, mert a vendégek egyre inkább keresik a helyi ízeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.