Egységes mobiltöltőket szorgalmaznak az unióban

Szükség az elektronikus hulladék csökkentésére, illetve fontos, hogy a fogyasztók a fenntarthatóság szempontjait is figyelembe vegyék, amikor vásárláskor döntést hoznak.

Magyar Nemzet
2020. 01. 31. 15:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkésőbb júliusig várja az Európai Parlament az Európai Bizottságtól azt a javaslatot, amely az egységes mobiltöltők szigorúbb szabályozásáról szól – közölte tegnap a testület sajtóirodája. Sürget az idő, mielőbb uniós intézkedésre van szükség az elektronikus hulladék csökkentéséhez, illetve fontos, hogy a fogyasztók a fenntarthatóság szempontjait is figyelembe vegyék, amikor vásárláskor döntést hoznak. Ezt az állásfoglalást a képviselők 582 szavazattal, 40 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett fogadták el tegnap.

A parlament szerint olyan szabályozásra van szükség, amely lehetővé teszi, hogy a lehető legnagyobb mértékben lehessen egymással használni a különböző vezeték nélküli töltőket és mobilkészülékeket. A bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy mindennek következtében nőne-e az uniós tagállamokban összegyűjtött és újrahasznosított vezetékek és töltők mennyisége. Fontos, hogy a fogyasztóknak ne kelljen minden új mobilkészülékkel új töltőt is venniük. Az eldobott töltők mennyisége becslések szerint évente csaknem ötvenezer tonna, vagyis fejenként több mint hat kilogramm elektronikus szemét. Európában 2016-ban 12,3 millió tonna e-hulladék keletkezett, amelyből minden lakosra 16,6 kilogramm jut. Az egyes készülékek rövid élettartama szintén az e-hulladék növekedését eredményezi – fogalmaz az állásfoglalás.

Az elektronikus hulladék csökkentése az egyik cél
Fotó: REUTERS/Francois Lenoir

A parlament a rádióberendezésekre vonatkozó 2014-es irányelvben már kérte az egységes mobiltöltő kifejlesztését, és felhatalmazta a bizottságot arra, hogy eljárjon az ügyben. A testület az új szerkezetek kifejlesztésére ösztönözte az iparágat, de ez az uniós törvényhozók szerint nem hozta meg a kívánt eredményt. A különböző gyártók önszorgalomból nem fejlesztenek ki egy általánosan használható töltőt. Némi előrelépés mégis történt – jelezte a bizottság a január 13-i plenáris vitán: míg 2009-ben több mint harmincféle töltő létezett, mára nagyjából három maradt.

Az Európai Bizottság január 29-én fogadta el az idei munkaprogramját, amelyben 2020 harmadik negyedévére az egységes töltőre vonatkozó jogszabályjavaslat benyújtását ígéri – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.