Egyszer használatos kód a biztonságért

Várhatóan egy szűk hónap múlva újabb, a fogyasztók biztonságát növelő változás lép életbe, amely az elektronikus fizetési piac európai szintű reformjának technikai kiegészítő részletszabálya. Az úgynevezett erős ügyfél-hitelesítési passzus tovább fokozza a bankkártyás fizetések biztonságát. A legnagyobb változások azonban az online fizetéseknél lesznek. Kérdés, hogy a szeptember 14-i határidőre elkészülnek-e a piac amúgy jelentős elmaradásban lévő szereplői a szükséges fejlesztésekkel.

Horváth Éva
2019. 08. 15. 15:27
Szalóky Alíz
A futároknál is van lehetőség készpénzmentesen fizetni Fotó: MTI/Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban már meglévő biztonsági megoldásokat egészíti ki az az internetes biztonsági kód szolgáltatás, amelynek használata idén ősztől az Európai Unió PSD2 (Payment Services Directive) irányelve miatt kötelezővé válik minden online ügylet során. A szolgáltatás az egyedi hitelesítési megoldással személyre szabható biztonságot nyújt az üzleti betéti kártyával rendelkezőknek is. A díjmentes, internetes szolgáltatás lényege, hogy az Európai Unión belüli online vásárlások esetében a kártyaadatokon túl SMS-ben a telefonunkra érkező, egyszer használatos biztonsági kódot is meg kell adni a fizetés jóváhagyásához – tájékoztatta ügyfeleit az OTP Bank a hozzávetőleg egy hónap múlva élesedő változásokról.

– Érdemes tehát még a határidő előtt igényelni a díjmentes szolgáltatást, hiszen ezt követően sem a magánszemélyek, sem a vállalkozói ügyfelek nem tudják majd internetes bankkártyás vásárlásra használni a plasztikjukat.

A vásárláshoz zöld jelzést biztosító ellenőrző kódot érdemes az érintetteknek beállítaniuk – tanácsolta a Money.hu. Trencsán Erika, a szakmai portál vezető pénzügyi szakértője azonban arra is figyelmeztetett, hogy bankonként más és más lehet a gyakorlat, ráadásul európai szintű szabályozásról van szó, így a külföldi hitelintézeteknél is eltérhet a metódus.

A futároknál is van lehetőség készpénzmentesen fizetni
Fotó: MTI/Kallos Bea

Az internetes biztonsági kód szolgáltatás mellett a magánszemélyekhez hasonlóan a vállalkozásoknak is elérhetők olyan egyéb funkciók, amelyek még biztonságosabbá teszik a kártyahasználatot. A virtuális vásárlási limit segítségével beállítható, hogy naponta legfeljebb mennyi pénz költhető el a bankkártyával a virtuális kasszáknál. Ezenfelül a külföldi használat területi korlátozásával a szerződő fél képviseletére jogosult megszabhatja, hogy a kártyabirtokos hol használhatja az üzleti betéti kártyát – foglalta össze az OTP Bank.

A szeptember közepétől aktuális változások az elektronikus fizetési piac európai szintű reformját, egységesítését készítik elő a PSD2 európai uniós irányelv technikai részletszabályaként. A PSD2, illetve a hazai jogrendbe ez alapján átültetett szabályok már hatályban vannak, ami most lesz aktuális az úgynevezett erős ügyfél-hitelesítésről szóló technikai kiegészítő részletszabállyal (Strong Costumer Authentication, SCA). Az SCA gyakorlatilag minden fizetéshez kötődő ügyletre, funkcióra vonatkozik: netbanki belépés, elektronikus banki átutalás indítása, fizikai és online kártyás fizetések, online tárcák, fintechek.

Az uniós tagországok hatóságai azonban dönthetnek a szeptember 14-i határidő esetleges meghosszabbításáról, hogy zökkenőmentes legyen az átállás. A Portfólió.hu információi szerint a bankok, fizetési szolgáltatók és az e-kereskedők Európa-szerte és Magyarországon is nagy késében vannak a felkészüléssel. A piac egyelőre az eredeti határidőre készül, de a fizetési lánc szereplői haladékért lobbiznak. A szabályozók nyitottak is erre, mert senkinek sem érdeke, hogy indokolatlanul tönkretegyenek egy jól működő piacot. Egyes európai becslések szerint ugyanis az online fizetések negyede tűnne el, ha határidőre bevezetnék a szabályt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.