Egyszerre három futópályát távirányíthatnak ezután

A koncepció alapja a meglévő földi felügyeleti rendszer és egy kamerahálózat integrációja, amelynek révén hosszabb távon is biztonságos és megfelelő forgalmi kapacitású szolgáltatás nyújtható.

Magyar Nemzet
2019. 05. 01. 10:28
null
A videófalon akár több forgalmi előtér is látható Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HungaroControl bemutatta, hogy a távoli toronyirányítás már nem terv, hanem valóság, a következő lépcsőfok pedig a multi rTWR, vagyis a több repülőtér egyidejű ellenőrzése, irányítása lehet. Ennek a folyamatnak egy fontos állomása volt a Frequentis rendszerei­nek bemutatása, amelyek alkalmasak lehetnek a jövőben az ilyen feladatok ellátására. Három magyarországi reptéren (Liszt Ferenc-repülőtér, MH Pápa Bázisrepülőtér, debreceni repülőtér) telepített a HungaroControl kamerákat, amelyek élőképét egyszerre láthatják a szakemberek a monitorfalon, ezenfelül az élő radarképet, a rádiókommunikációt és a fontosabb repülési információ­kat is nyomon követhetik.

A HungaroControl fejlesztésének, a virtuális toronynak köszönhetően a magyar légiforgalom-irányítók képesek arra, hogy a forgalmat távolról, egy virtuális toronyból navigálhassák. A magyar koncepció alapja a meglévő földi felügyeleti rendszer és egy kamerahálózat kétirányú integrációja, amelynek révén hosszabb távon is biztonságos és megfelelő forgalmi kapacitású szolgáltatás nyújtható.

A videófalon akár több forgalmi előtér is látható
Fotó: Havran Zoltán

Az rTWR-nek köszönhetően a repülőtéri környezet képét távolról követhetik nyomon az irányítók, mindkét futópályát és a teljes forgalmi előteret az irányítók igényeire szabott módon jelenítik meg. Az innováció által még biztonságosabbá válik a repülés, és fokozható a légiforgalom-irányítók szituációs figyelme is.

– A távirányítású torony nemcsak Ferihegyen alkalmazható, hanem más magyaror­szági helyszínen is – mondta el korábban lapunknak Szepessy Kornél. Jelenleg a vidéki repülőtereken nincs ellenőrzött légtér, a légiforgalmi tájékoztatók pusztán információkkal látják el a pilótákat, akik ezek alapján döntéseket hoznak. Ha kiépítenék a Ferihegyen létrehozott kamerarendszert, a virtuális toronyból akár valamennyi vidéki repteret irányíthatná a HungaroControl.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.